Debat

DF: Afsæt flere penge til seniorbofællesskaber

Seniorbofællesskaber styrker sociale netværk og kan være med til at bekæmpe ensomhed. Efterspørgslen er stor, så der skal bygges endnu flere boliger. Regeringen bør afsætte flere midler til området, skriver Karina Adsbøl og Alex Ahrendtsen.

I flere kommuner er der lange ventelister til seniorbofællesskaber, så det er bare at gribe muligheden og bygge flere boliger, skriver Karina Adsbøl og Alex Ahrendtsen.
I flere kommuner er der lange ventelister til seniorbofællesskaber, så det er bare at gribe muligheden og bygge flere boliger, skriver Karina Adsbøl og Alex Ahrendtsen.Foto: Philip Davali og Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Alex Ahrendtsen
Karina Adsbøl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange danskere er ensomme, når de bliver ældre. Det kan eksempelvis skyldes, at man bliver skilt eller mister en ægtefælle. Det kan også være tilfældet, hvis man forlader arbejdsmarkedet og går på pension, eller hvis man i en høj alder får svært ved at komme rundt.

Tema

Hvor skal vores ældre bo i fremtiden?

Altinget Ældre giver i en ny temadebat ordet til partier, ældreorganisationer, eksperter og aktører på boligmarkedet, som vil give deres bud på, hvor vores ældre skal bo i fremtiden.

Hvordan får vi bygget flere ældreboliger, og hvordan skal de se ud? Skal vi stille særlige krav til de forskellige boformer - har de forskellige fordele og ulemper?

Og skal vi nødvendigvis bygge nyt, eller kan vi i bæredygtighedens navn renovere en del af de boliger, vi allerede har, så de bedre imødekommer de ældres behov?

Panelet er:

  • Jane Heitmann (V) og Heidi Bank (V), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer
  • Anu Siren, seniorforsker i Vive
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør hos Ældre Sagen
  • Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL - Danmarks Almene Boliger
  • Karina Adsbøl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Jesper Brask Fischer, programchef i PFA
  • Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme
  • Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri
  • Birgitte Vind (S) og Tanja Larsson (S), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Anders Thanning, udviklingschef i Kuben Management
  • Claus Bech-Danielsen, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
  • Jesper Olsen, bestyrelsesformand og tidl. sekretariatschef i Københavns Kommune
  • Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension
  • Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne

Dansk Folkeparti har altid haft som mærkesag at kæmpe for at ensomme ældre får en bedre tilværelse. Det skylder vi de ældre, som i den grad har bidraget til at bygge vores land op og skaffet velstand til generationer efter dem. 

Inden for de sidste år har en ny tendens bredt sig blandt mange ældre. De vil gerne flytte ind i de såkaldte seniorbofællesskaber, som skyder op rundt om i landet. Der er faktisk en undersøgelse, der har vist, at over 80.000 ældre overvejer tanken om, at et seniorbofællesskab kunne være deres næste bolig.

Idéen om at flytte i et bofællesskab giver de ældre mulighed for at have deres egne boliger i nærhed med andre. Og så kan alle hygge sig sammen i det tilkoblede fælleshus og i forbindelse med diverse aktiviteter. Med andre ord: Her er masser af muligheder for at stifte nye bekendtskaber og have sit ældrecenter i sin baghave. 

Det er godt nyt for ensomme ældre. Det styrker sociale netværk og samvær kan knyttes til oplevelsen af højere livskvalitet, som man kan unde alle.

Der skal bygges endnu flere boliger
Flere seniorbofællesskaber eksperimenterer nyt. I Hedehusene har man eksempelvis etableret et fællesskab med 55 andelsboliger, som har en fælles 1.500 kvadratmeter overdækket atriumhave som et fælles samlingspunkt, hvor man kan mødes under palmerne ved karpedammen. Og temperaturerne holder sig hele året over ti grader. Der er været rift blandt ældre om boligerne i Hedehusene.

Der skal bygges endnu flere boliger. I flere kommuner er der lange ventelister, og da efterspørgslen er så stor, som den er, så er det bare at gribe den mulighed.

Karina Adsbøl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF)
Hhv. ældreordfører og boligordfører
 

Vi vil gerne gøre endnu mere for at støtte disse seniorbofællesskaber. Der skal først og fremmest bygges endnu flere boliger.

I flere kommuner er der således lange ventelister, og da efterspørgslen er så stor, som den er, så er det bare at gribe den mulighed.

Flere steder er der mulighed for at omdanne eksisterende boligområder til seniorbofællesskaber ved en grundlæggende renovering, og det skal kunne klares uden større økonomiske og bureaukratiske barrierer. 

Bofællesskab kan være ny begyndelse
Når man læser artikler om beboere i disse seniorbofællesskaber, havde flere af den som udgangspunkt en masse forbehold, inden de flyttede ind. At der eksempelvis ville være flere problemer med at bo på den måde sammen med andre. Og at de ikke ville få så meget fællesskab med deres naboer, og at der nemt kunne opstå konflikter. Men det har vist sig ikke at være tilfældet.

Seniorbofællesskaber er kommet for at blive og vokse sig endnu større som populære boligformer. Så vores opfordring til regeringen er at få afsat flere midler til området.

Karina Adsbøl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF)
Hhv. ældreordfører og boligordfører

Derudover har flere lagt meget vægt på “det at vise omsorg for hinanden”. Og ordet omsorg er jo reelt et nøglebegreb for vores ældre medborgere i dette til tider travle samfund, vi lever i. 

Når vi hører om triste og skæbnesvangre historier om ensomme ældre, som har det skidt og bliver behandlet uværdigt, så er det samtidig en fryd at kunne fornemme den glæde og varme, som kommer fra beboere i seniorbofællesskaberne.

Seniorbofællesskaber opstod for mange år i det små, men er nu kommet for at blive og vokse sig endnu større som populære boligformer. Så vores opfordring til regeringen er at få afsat flere midler til området. Og især ovenpå et coronaår, som har efterladt mange ældre i isolation. Der er brug for samvær. Et seniorbofællesskab kan være en ny begyndelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00