Debat

DF: Er langvarig isolering af ældre ikke for voldsomt et tab i livskvalitet?

DEBAT: Politiske beslutninger om at genrejse økonomien betyder, at Folketinget i højere grad må indtage rollerne med at kontrollere regeringen, skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Regeringen har sat gang i første fase af genåbningen uden at inddrage Folketingets partier, skriver formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.
Regeringen har sat gang i første fase af genåbningen uden at inddrage Folketingets partier, skriver formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand

Coronakrisen er langtfra ovre. Men det ser glædeligvis ud til, at de meget vidtrækkende tiltag, som vi har taget for at bremse smittespredningen og sikre, at sundhedsvæsenet har kapacitet til at håndtere situationen, ser ud til at have virket. Der er grund til forsigtig optimisme.

Regeringen har sat gang i første fase af genåbningen af Danmark. I denne uge er børn i hele landet så småt begyndt at vende tilbage til daginstitutioner og de mindste skoleklasser.

Det er en beslutning, som regeringen har truffet uden at inddrage Folketingets partier. Og der har undervejs hersket stor usikkerhed om, hvilke retningslinjer der egentlig gælder, hvis man eksempelvis har en husstand, hvor et familiemedlem er smittet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I det hele taget kan man undre sig over, at det lige præcis er daginstitutioner og de mindste klasser, der bliver første skridt. Jeg havde gerne set, at man i første ombæring havde haft mere fokus på at åbne for nogle af vores små erhvervsdrivende, og at de ældre elever kunne komme i gang igen og om muligt gennemføre deres eksamener.

Det er ærligt talt svært at se, at det skal være mere farligt med henhold til smittespredning at gå til frisøren end at sende de mindste børn afsted i institution eller skole.

En økonomisk genrejsning kræver også, at virksomhederne har ro omkring de politiske rammevilkår – og ikke pålægges nye byrder.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand

Nuvel, jeg har stor tillid til sundhedsmyndighederne og det dygtige personale i vore daginstitutioner og skoler, så vi må sætte vores lid til, at processen vil blive håndteret fuldt forsvarligt.

Myndigheders ord skal veje tungt
For Dansk Folkeparti støtter selvfølgelig, at vi skal gennemføre en forsigtig, gradvis og meget kontrolleret åbning. Udviklingen skal overvåges nøje hver eneste dag.

Det står også klart for mig, at når det kommer til genåbningen af det danske samfund, så skal vi i høj grad lytte til de råd, der kommer fra sundhedsmyndighederne.

Hvert skridt man tager, skal være sundhedsfagligt forsvarligt. Det er i sidste ende selvfølgelig en politisk beslutning, hvordan man præcist genåbner landet, men sundhedsmyndighedernes ord må veje endog meget tungt i denne proces.

Men netop fordi genåbningen af Danmark og spørgsmålet om, hvordan man bedst genrejser dansk økonomi, er politiske beslutninger, så mener jeg også, at tiden er inde til, at vort folkestyre vender tilbage til en mere normal gænge, hvor Folketinget og partierne i højere grad indtager deres vanlige roller med at kontrollere regeringen og indgå i åben dialog og debat om vejen frem.

Derfor er det også afgørende, at regeringen ikke lukker sig om sig selv, men i stedet åbent fremlægger sundhedsfaglige vurderinger, data og beregninger for partierne. I Dansk Folkeparti er vi klar til at tage ansvar for at finde fælles veje – også i forhold til genåbningen.

Læs også

Rammevilkår skal give virksomheder ro 
For vi skal genrejse dansk økonomi. Der bliver brug for flere økonomiske hjælpepakker. I endnu højere grad målrettet de brancher, som vil være ramt af langvarige effekter af coronakrisen. Det bliver afgørende at holde hånden under beskæftigelsen blandt andet ved at sikre den indenlandske efterspørgsel.

En økonomisk genrejsning kræver også, at virksomhederne har ro omkring de politiske rammevilkår – og ikke pålægges nye byrder.

Det betyder også, at den nødvendige grønne omstilling må og skal – som Dansk Folkeparti hele tiden har argumenteret for – have fokus på at skabe job- og vækstmuligheder, så velfærdssamfundet – når alt dette er ovre – samtidig kan udbygges.

Hvis det betyder, at klimahandlingsplanen tager lidt længere tid at gennemføre end vurderet før coronakrisen, må det være sådan.

Men lige nu handler det først og fremmest om at håndtere de umiddelbare udfordringer på grund af covid-19. Og i den forbindelse vil jeg gerne rette fokus på de ældre og særligt udsatte. For her har vi et ekstra stort ansvar.

Ældre oplever ensomhed under krisen
Disse medborgere er i særlig grad påvirket af kravene om afstand og ingen besøg. Her tænker jeg ikke mindst på de mange svækkede ældre på plejehjem og i plejeboliger, som har måttet leve isoleret fra familie og pårørende.

Heldigvis er de omgivet af dygtigt og omsorgsfuldt personale, og mange har gudskelov mulighed for at være i kontakt med venner og familie via telefon eller Facetime.

Men nogle sidder også lige nu i en ekstrem ensomhed, forvirring og angst. Det kan måske gå, hvis man havde en afgrænset tid for alt dette.

Men når det trækker ud i månedsvis – måske år – er det ikke forsvarligt. Så skal vi finde en anden måde at håndtere forholdene for disse særligt udsatte grupper i det danske samfund.

Det er et smertefuldt dilemma. Det erkender jeg blankt. At de ældre og udsatte, som har størst brug for at blive beskyttet og skærmet mod coronaen, også er de grupper, som lider mest under denne indsats.

Men vi bliver nødt til at stille spørgsmålet: Hvis man måske kun har få år tilbage at leve i, er længerevarende adskillelse fra familie og kære så ikke et for voldsomt tab i livskvalitet?

Ensomhed, angst og depression kan være en bivirkning af coronakrisen. Det bliver vi simpelthen nødt til at søge at afhjælpe.

Jeg håber, at Folketingets partier kan finde sammen om ansvarlige løsninger. Danskerne ser helst, at vi løser denne krise i fællesskab. Dansk Folkeparti er parat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00