DF: Regeringen må til lommerne og forbedre arbejdsmiljøet i ældreplejen

DEBAT: Regeringens forslag om at styrke ældreplejen med 200 millioner kroner er ikke ambitiøst nok, hvis arbejdsmiljøet skal styrkes og rekrutteringen øges, skriver Karina Adsbøl. 

Af Karina Adsbøl (DF)
Ældreordfører

Jeg tror, at vi alle sammen kender det.

En træls arbejdsdag. En af de dage, hvor vi føler os utilstrækkelige.

Vi har stresset rundt og gjort vores allerbedste for at holde både vores humør og kvaliteten af vores arbejde oppe. Ingen af delene er rigtig lykkedes. Og samvittigheden nager.

For de flestes vedkommende hører det forhåbentligt til sjældenheden, at man sidder med den følelse. Men i nogle brancher er det desværre mere reglen end undtagelsen. Eksempelvis i ældreplejen.

Et usundt arbejdsmiljø
Jeg vil gerne slå fast, at jeg er fuldstændig overbevist om, at de fleste af vores ansatte i ældreplejen gør deres allerbedste.

Selvfølgelig er der også brodne kar, og dem skal vi have gjort op med én gang for alle. De hører ingen steder hjemme, og de ødelægger det for de mange, der gør en kæmpe indsats. De er med til at skræmme folk væk.

Men som udgangspunkt er det ikke selve personalet, den er gal med, men mængden af det. 

Der er ganske enkelt for få varme hænder og ud af dem, der er, vil mange ikke gå fuldtid.

I mine øjne vidner det om et usundt arbejdsmiljø, når mængden af deltidsansatte i ældreplejen udgør 72 procent. Det skal vi have gjort noget ved!

Derfor ærgrer det mig noget så grusomt, at regeringen kun har afsat sølle 200 millioner kroner til ældreplejen i deres finanslovsudspil.

Minimumsnormeringer i ældreplejen
I Dansk Folkeparti synes vi ikke, at vi skal have en ældrepleje, der skræmmer folk væk. Men derimod have en, der tiltrækker arbejdskraft.

For det et drønvigtigt og uundværligt erhverv. Derfor skylder vi på Christiansborg også at sikre, at de ansatte i ældreplejen har et ordentligt arbejdsmiljø.

Nogle bedre rammer vil tiltrække mere arbejdskraft. Det gør man altså ikke med 200 millioner kroner.

Det går ikke, at de ansatte hele tiden sidder med følelsen af, at de er bagud. Det er der ingen, der har lyst til.

Derfor vil vi i Dansk Folkeparti indføre minimumsnormeringer på området – ligesom vi kender det fra børneområdet.

Det går bare ikke, at der er personale, der er alene – eksempelvis på en nattevagt – med alt for mange plejekrævende beboere. Det er ikke i orden. Hverken overfor beboerne eller plejerne.

I 2028 vil der mangle over 40.000 ansatte, viser en prognose fra FOA. Den udvikling skal bremses.

Det tror vi i Dansk Folkeparti kan blive svært, hvis ikke regeringen får pengene op ad lommen.

Vores ældrepleje fortjener det!

Forrige artikel Venstre: Bedre ledelse på plejehjem skal få flere sosu'er til at arbejde mere Venstre: Bedre ledelse på plejehjem skal få flere sosu'er til at arbejde mere Næste artikel Lektor: Disse præmisser er afgørende, hvis nærhedsreformen skal virke Lektor: Disse præmisser er afgørende, hvis nærhedsreformen skal virke
Antallet af friplejeboliger er firedoblet siden 2011

Antallet af friplejeboliger er firedoblet siden 2011

FRIT VALG: Antallet af private ældreboliger stiger, viser ny analyse fra Dansk Industri, men udgør fortsat kun en lille andel af det samlede antal boliger til ældre. Branchedirektøren er bekymret for, at det kun er velstående danskere, som fremover vil få adgang til boligerne.