Debat

S: Ældresektorens ansatte skal føle, at deres faglighed gør en forskel

DEBAT: Offentligt ansatte skal have bedre rammer til at gøre deres arbejde på en fagligt forsvarlig måde, så de oplever at gøre en reel forskel. Det vil tiltrække flere til ældresektoren, skriver Birgitte Vind (S). 

"Mange finder simpelthen arbejdet så hårdt, at de ikke orker at arbejde fuldtid," skriver Birgitte Vind. 
"Mange finder simpelthen arbejdet så hårdt, at de ikke orker at arbejde fuldtid," skriver Birgitte Vind. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Vind (S)
Ældreordfører

I Danmark har vi akut mangel på arbejdskraft i ældreplejen.

Den situation er ikke blevet nemmere af, at vi i løbet af sommeren har været vidne til en række helt uacceptable forhold på vores plejehjem. Ældre medborgere er blevet efterladt hjælpeløse uden den omsorg, de har brug for og krav på.

Det er en bunden opgave mellem regering, kommuner og regioner at få flere til at søge ind på sosu-uddannelsen. Frafaldet undervejs i uddannelsen skal mindskes, og vi skal styrke praktikken og overgangen mellem uddannelse og arbejde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

På den korte baner arbejder mange kommuner allerede på at bede medarbejderne gå op på fuld tid. I dag er cirka tre ud af fire ansat i ældreplejen på deltid. Mange er aldrig blevet tilbudt en fuldtidsstilling. Alene i den øvelse kan vi finde flere ressourcer.

Men her skal vi gribe fat i vores viden om, hvad der giver arbejdsglæde. For regeringens task force på social- og sundhedsområdet fandt i foråret frem til, at den mest udbredte begrundelse for at være på deltid er arbejdsbelastning.

Som offentlig ansat er den største driver ikke lønstigning. Nej det er, at du oplever at gøre en forskel for andre, at du hjælper i kraft af din faglighed. 

Birgitte Vind (S)
Ældreordfører

Mange finder simpelthen arbejdet så hårdt, at de ikke orker at arbejde fuldtid. Derfor går indsatsen for at få flere op i tid også hånd i hånd med arbejdet for at nedbringe sygefraværet og i det hele taget forbedre arbejdsmiljøet.

Det kræver en helt ny tilgang til den måde, vi driver den offentlige sektor. Det må være slut med at tro, at vi kan fortsætte med at effektivisere omsorg og pleje og bare bede personalet læbe stærkere.

Økonomien er sikret
Derfor har regeringen de seneste to år med kommuneaftalerne sørget for, at kommunernes økonomi kan følge med, i takt med at vi de kommende år bliver flere ældre. Et afgørende signal til nuværende og kommende medarbejderne.

I mange år har hverdagen i kommunerne været styret efter ideen om, at de offentlige ydelser hele tiden kan effektiviseres. Arbejdsgange er forsøgt udført på en smartere og billigere måde, og teknologi er indført for at lette arbejdsgange og gøre borgerne mere selvhjulpne.

I takt med en øget centralisering og den sideløbende udlicitering er der opbygget et behov for at dokumentere og kontrollere, at borgerne får en aftalt ydelse.

Det høje fokus på at løse opgaven billigt har skubbet personalets faglige bedømmelse, deres indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og relationen til borgeren i baggrunden.

Læs også

Vil gøre en forskel
Som offentlig ansat er den største driver ikke lønstigning. Nej det er, at du oplever at gøre en forskel for andre, at du hjælper i kraft af din faglighed. Det fremgår blandt andet en ny undersøgelse fra Vive ”Redskaber til øget lokalt selvstyre i den offentlige sektor”.

Men i dag oplever alt for mange ansatte i ældreplejen, at deres faglighed ikke sættes i spil, eller at de gør den ønskede forskel. Som en sosu-assistent sagde til mig:

”Jeg kunne ligeså godt lade mit hoved ligge hjemme på køkkenbordet – jeg arbejder som en robot. Ingen lytter til mig – jeg skal bare løbe stærkere."

Når man så samtidig kigger ind i en virkelighed, hvor 80 procent af beboerne på et plejecenter har en demensdiagnose, halvdelen har en eller flere kroniske sygdomme, en tredjedel dør indenfor de første otte måneder på plejehjemmet, står misforholdet tydeligt frem: Plejen af de mest udsatte ældre skal varetages af personale, der ikke oplever at deres faglighed sættes i spil.

Der er tydeligvis ikke en enkel løsning. Men derfor skal vi være ambitiøse. Både kommuner, region og stat skal gå sammen om skabe fremtidens ældrepleje.

Mere ansvar til medarbejderne
Regeringen vil gennemføre en nærhedsreform, som giver mere ansvar tilbage til vores offentligt ansatte.

Og ved Folketingets åbning præsenterede Mette Frederiksen et forslag om som et forsøg at give tre kommuner frie rammer til at indrette ældreplejen. Det er bare de første skridt.

Hvis vi sætter os for at fremtidens ældrepleje skal være kendetegnet ved stærke faglige miljøer, ældre borgere, som får den bedste omsorg og pleje, og at den enkelte medarbejder oplever at gøre en forskel og løbende får mulighed for at dygtiggøre sig, så vil vi også fremadrettet kunne tiltrække godt uddannede medarbejdere, der både fagligt og personligt kan matche borgernes behov for pleje.

Og få flere af dem, som i dag er på deltid, til at arbejde på fuld tid.

Det kræver politisk vilje, og det kræver lokal ledelse, der forstår at sætte medarbejderne i spil.

Men hvis vi også om 20 år skal have en sund offentlig ældrepleje, skal vi til at lægge kræfterne i den nu.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid? 

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analysefra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vind

MF (S)
Lærer (Jelling Seminarium 1989)

0:000:00