Debat

Faglige Seniorer: Investér i ældres tryghed og livskvalitet i genåbningen

DEBAT: Genåbningen gør ældre utrygge og isolerede. Hjælpepakker til ældreorganisationer og betryggende ord fra myndighederne kan skabe livskvalitet for de ældre, skriver Faglige Seniorers direktør.

Ældre skal tilbage til en aktiv alderdom efter coronakrisen, skriver Faglige Seniorers direktør, Palle Smed.
Ældre skal tilbage til en aktiv alderdom efter coronakrisen, skriver Faglige Seniorers direktør, Palle Smed.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Genåbningen af Danmark er i gang. Men det er ikke de ældre, der står forrest i køen ved storcentre eller zoologiske haver eller som de første slukker tørsten på de genåbnede barer og fortovscafeer. Dertil er utrygheden blandt de ældre fortsat alt, alt for stor.

I Faglige Seniorer har vi lukket for alle aktiviteter på den her side af sommerferien, og selv når vi i august igen mødes med fuldt program i klubber, til aktiviteter og møder, ser vores verden ganske anderledes ud.

De ældre vil mødes med forsigtighed, og vi frygter, at mange vil vælge at blive hjemme. Virussen er ikke forsvundet, vi har ikke en kur eller en vaccine, og frygten for smitte er udbredt blandt vores medlemmer, hvoraf rigtigt mange er i risikogruppen.

Vi har som ældreorganisation et stort ansvar for på den ene side at sikre de ældre mod smitte og på den anden, at de vender tilbage til et aktivt liv i de mange stærke fællesskaber.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Frygt og bekymringer
Det er stærkt bekymrende, fordi det vil forlænge den isolation – frivillig eller ufrivillig – de ældre befinder sig i. Og vi har som ældreorganisation et stort ansvar for på den ene side at sikre de ældre mod smitte og på den anden, at de vender tilbage til et aktivt liv i de mange stærke fællesskaber.

I Faglige Seniorer er vi 230.000 medlemmer i over 500 seniorklubber, sektioner og kommunegrupper, og i sensommeren, efteråret og vinteren ser vi frem mod mange aflyste aktiviteter, som ikke kan gennemføres under iagttagelse sundhedsmyndighedernes retningslinjer om afstand og hygiejne.

Mange mødelokaler er for små, og mange busture må aflyses, fordi de ældre ikke ønsker at sidde skulder ved skulder, uanset hvad sundheds­myndighederne til den tid vil råde os til.

Alternativet er større mødelokaliteter og flere busser, og det er en situation, at vi som ældreorganisation vil have svært ved at honorere, hvor gerne vi end vil.

Læs også

Hjælpepakker til de ældre
Derfor en opfordring til politikerne om at tage initiativ til en hjælpepakke, der kan bringe os igennem efteråret og vinteren uden at afvise medlemmer eller aflyse aktiviteter, fordi der ikke er plads. Og måske også som en ekstraordinær støtte til aktiviteter, der kan skabe fornyet liv og glæde blandt de ældre. Det har vi alle brug for.

Samtidig vil vi opfordre alle politikere, ikke mindst statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreministeren Magnus Heunicke (S), til i de kommende måneder at betrygge de ældre i deltagelsen i sociale aktiviteter.

Coronakrisen sidder dybt i de fleste ældre, og foruden en økonomisk håndsrækning har vi brug for at alle gode kræfter fortæller, at det igen er trygt og godt at mødes, og at aktive og udadvendte ældre er vigtig del af samfundslivet i Danmark.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan sikrer vi livskvalitet uden at slippe corona løs i ældreplejen?

Selvom ældreplejen gradvist genåbner, må medarbejdere og ældre borgere vente længe på, at hverdagen bliver normal.

Alle partier på nær Venstre aftalte i begyndelsen af maj at lempe restriktioner på plejehjem og ældrecentre, mens Sundhedsstyrelsen efter en justering vurderede, at ældre over 70 år – og særligt personer over 80 år – har øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Sundhedsstyrelsen offentliggjorde samme måned nye retningslinjer for besøg på plejehjem og ældrecentre.

I en temadebat spørger Altinget aktører, hvordan de, indtil hverdagen vender tilbage, foreslår at sikre en fornuftig balance mellem livskvalitet og smitterisiko i ældreplejen.

Her er aktørerne:
  • Birgitte Vind (S), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Jette Skive (DF), formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg og rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune
  • Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Kirsten Normann Andersen (SF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Nils Sjøberg (R), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00