Debat

FOA: Dårligt arbejdsmiljø er en tikkende bombe under velfærdssamfundet

Vi har brug for en arbejdsmiljøaftale, der viser, at politikerne tager både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø alvorligt. Det starter med at tilgodese Arbejdstilsynet i den kommende finanslov, skriver FOA’s forbundssekretær, Maria Melchiorsen.

Hvis social- og sundhedsassistenten ikke kan holde til sit arbejde, hvem skal så passe på dig, når du bliver gammel? Skriver Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA. Arkivfoto.<br>
Hvis social- og sundhedsassistenten ikke kan holde til sit arbejde, hvem skal så passe på dig, når du bliver gammel? Skriver Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA. Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Maria Melchiorsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For mange af FOAs medlemmer – og mange andre på arbejdsmarkedet – er hverdagen på jobbet så nedslidende, at de ikke kan forestille sig at fortsætte til pensionsalderen.

Det er urimeligt for den enkelte og en tikkende bombe under velfærdssamfundet. Hvis pædagogmedhjælperen eller social- og sundhedsassistenten ikke kan holde til sit arbejde, hvem skal så passe på dig, når du bliver gammel eller tage hånd om dine børn?

At løse det problem handler, et langt stykke af vejen, om arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet er for vigtigt til nedskæringer

Det er den udfordring, vi skal tage fat på med en ny arbejdsmiljøaftale. Vi har brug for en aftale, der viser, at politikerne mener det alvorligt.

Altinget spørger

Kan en ny reform sikre et arbejdsmiljø i topform?

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har meddelt, at arbejdsmiljø og social dumping bliver en topprioritet for regeringen i efterårets forhandlinger om næste års finanslov.

I en ny debat spørger Altinget Arbejdsmarked derfor en håndfuld centrale aktører om, hvad der ifølge dem skal til for at en ny reform sikre et arbejdsmiljø i topform.

Du kan løbende finde alle indlæg i serien her.

En aftale, der viser politisk vilje og handlekraft til at sikre Arbejdstilsynet den økonomi, der skal til for at lave kontrol med arbejdspladsernes arbejdsmiljø – alt for længe har vi set brutale nedskæringer af en alt for vigtig funktion.

Det er afgørende, at alle aktører på arbejdsmarkedet – politikerne, myndighederne, de faglige organisationer, arbejdsgiverne, med videre, tænker mere helhedsorienteret, og trækker i samme retning.

De nye arbejdsmiljømål, som parterne har fastsat som opfølgning på trepartsaftalen om arbejdsmiljø i 2020, er et godt første skridt.

Der satte vi nogle meget ambitiøse mål om ergonomi og ikke mindst et sikkert og sundt psykisk arbejdsmiljø.

Belastninger hænger sammen

Som medarbejdere oplever vi ikke belastninger som adskilte, men som samlede belastninger, vi måske ikke engang oplever som arbejdsmiljøbelastninger men som skrantende helbred, manglende lyst til at gå på arbejde og almindelig mistrivsel.

Vi ved eksempelvis, at vedvarende ondt i ryggen, støj eller dårlig luftkvalitet kan føre til en bred vifte af psykiske symptomer som træthed, koncentrationsbesvær, irritation, lavt selvværd og stress.

Omvendt kan dårligt samarbejde, manglende indflydelse på eget arbejde og manglende støtte og opbakning fra lederen give fysiske symptomer som smerter i bevægeapparatet, hovedpine og ondt i maven.

Giv ressourcer til overblik og nysgerrighed

I en ny arbejdsmiljøaftale skal politikerne øremærke midler til særlige indsatser, så vi kan forebygge nedslidning – fysisk såvel som psykisk.

Skal vi for alvor gøre noget ved nedslidning, skal vi se fysiske og psykiske belastninger i sammenhæng

Maria Melchiorsen
Forbundssekretær, FOA

Skal vi for alvor gøre noget ved det, skal vi se belastningerne i sammenhæng – arbejdspladsen skal ikke alene tænke enten hjælpemidler og forflytningskurser eller stress håndtering og samarbejdskurser, hvis de vil nedbringe nedslidningen – de skal være nysgerrige på at se sammenhænge og helheder og utraditionelle bud på løsninger.

Men både centralt for Arbejdstilsynet og lokalt på arbejdspladserne er der brug for at arbejde mere flerstrenget og helhedsorienteret, og at se det fysiske, psykiske og sociale arbejdsmiljø i en sammenhæng. Ikke som adskilte problemer.

Arbejdstilsynet skal bevilges ressourcer til også at have blik på det psykiske arbejdsmiljø, når de besøger arbejdspladserne – konkret betyder ressourcer i denne sammenhæng tid til at tale med medarbejderne og lave fokusgruppe interview, arbejdspladsobservationer, og så videre,

Arbejdstilsynet er truet af massefyringer og yderligere nedskæringer. Det håber vi politisk bliver afværget, og at området bliver tilgodeset i en kommende finanslov. Vi har brug for, at politikerne bredt forpligter sig på at fastholde og styrke arbejdsmiljøindsatsen. Uanset hvordan den politiske fremtid ser ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Melchiorsen

Forbundssekretær, FOA
Social- og sundhedsassistent

0:000:00