Debat

FOA: Ledige timer skal tilbydes den allerede ansatte inden vikaren

DEBAT: Mange steder i ældreplejen ringer man til vikaren, når timer bliver ledige. Det er stik imod hensigten om flere fuldtidsansatte, skriver Torben K. Hollmann, der også peger på bedre arbejdsmiljø og anerkendelse af omsorgsfagene som greb for at få flere op i tid. 

"Når timer bliver ledige, så tilbyd dem til dem, der allerede arbejder på plejecentret eller i hjemmeplejen," skriver Torben K. Hollmann. 
"Når timer bliver ledige, så tilbyd dem til dem, der allerede arbejder på plejecentret eller i hjemmeplejen," skriver Torben K. Hollmann. Foto: FOA
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben K. Hollmann
Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA

Jeg kan ikke få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen.

Jeg kan slet ikke holde til at arbejde så mange timer.

Selv om jeg gerne vil op i tid, bliver der hyret timelønnede vikarer ind, når der opstår ledige timer på min arbejdsplads. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sådan lyder de gennemgående fortællinger fra FOA's medlemmer på social- og sundhedsområdet, når vi spørger dem, hvorfor så få af dem – en ud af fire – arbejder fuldtid.

Det er forstemmende få – ikke mindst i lyset af, at langt de fleste kommuner allerede nu mangler fagligt dygtige folk. Endda vil presset stige, fordi vi i samfundet bliver flere plejetrængende ældre.

Det er muligt, at manøvren kræver, at arbejdet tilrettelægges anderledes, end arbejdsgiverne har været vant til. Men det er nødvendigt.

Torben K. Hollmann
Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA

Fuldtid skal være normen
Deltid skal absolut fortsat være en mulighed for den enkelte.

Der er tidspunkter i tilværelsen, hvor det giver bedst mening. Men vi skal have gjort det til normen at arbejde fuldtid i de perioder, hvor vi hver især har overskuddet til det.

For det enkelte FOA-medlem har det absolut også sine fordele. Nogle af dem er, at man vil kunne leve af et og samme job i stedet for at skulle have måske to eller tre forskellige. Man vil få en større livsindkomst. Og højere pension til ens egen alderdom. 

Fra FOA's perspektiv er det også vigtigt at få flere på fuldtid, fordi de mange på deltid i dag mestendels er kvinder. At få flere på fuldtid vil derfor være med til at flytte på uligheden kønnene imellem.

Lavthængende frugter
En rapport fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, som blev offentliggjort i maj, viser, at 28 procent af dem, der i dag arbejder deltid, faktisk gerne vil op i tid her og nu eller inden for de næste to år, men ikke kan få fuldtid.

Her er der altså en masse lavthængende frugter at plukke for arbejdsgiverne – også helt ude på den enkelte arbejdsplads.

Når timer bliver ledige, så tilbyd dem til dem, der allerede arbejder på plejecentret eller i hjemmeplejen. Lige nu er der mange steder tendens til i stedet at hyre vikarer og timelønnede ind.

Så mens vi diskuterer, hvordan vi får flere på fuldtid, stiger andelen af løstansatte timelønnede ironisk nok.

Det er jo stik imod en i øvrigt fælles ambition om at få flere fuldtidsansatte. Det er muligt, at manøvren kræver, at arbejdet tilrettelægges anderledes, end arbejdsgiverne har været vant til. Men det er nødvendigt.

På samme vis er det vigtigt, at stillingerne i udgangspunktet slås op på fuld tid.

På landsplan gælder det kun hvert femte af de opslag, der har været frem til september i år. Det billede har ikke ændret sig over de seneste år. Også når vi ansætter nyuddannede er det vigtigt, at de fra begyndelsen oplever, at normen er at arbejde fuldtid.

Bedre arbejdsmiljø 
Helt afgørende er det, at arbejdsmiljøet følger med.

En af de helt store barrierer for at få flere på fuldtid er nemlig, at de ansatte frygter, at de ikke kan holde til en hverdag og et helt arbejdsliv på fuldtid. At de bliver brugt op og slidt ned.

Hele otte ud af ti peger i førnævnte rapport på arbejdsmiljøet som baggrunden for, at de arbejder deltid frem for fuldtid.

Konkret betyder det, at kørelisterne i hjemmeplejen skal hænge sammen, så det rent faktisk kan lade sig gøre at komme fra en borger til den næste uden at svigte den ene.

Der skal være mulighed for faglig fordybelse. Tid til nærvær i kontakten med den enkelte ældre. Stærke arbejdsfællesskaber.

Ros og anerkend
Endelig skal vi tale fagområdet op.

Vi skal rose dem, der dedikerer deres liv og hverdag til at drage omsorg for andre mennesker.

Vi skal anerkende deres faglighed og synliggøre dem som det, de er – nemlig nogle, der varetager en uundværlig opgave for os alle.

Da kan vi få flere ikke bare på fuldtid, men ind i faget. Et fag, jeg selv er stolt af at være en del af.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid? 

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analysefra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00