Debat

Socialdemokratiet: Senior- og ungdomsboliger skal bygges side om side

Fremtidens boligbyggeri skal blande unge og ældre. Det skaber gode resultater på det menneskelige plan, men det gør det også lettere at konvertere en seniorbolig til en familiebolig, skriver boligordfører Tanja Larsson (S) og ældreordfører Birgitte Vind (S).

Boligforhold skaber trivsel. Det er en vigtig del af hverdagen, og vi skal understøtte det gode og aktive liv, så længe som det er muligt, skriver boligordfører Tanja Larsson og ældreordfører Birgitte Vind.
Boligforhold skaber trivsel. Det er en vigtig del af hverdagen, og vi skal understøtte det gode og aktive liv, så længe som det er muligt, skriver boligordfører Tanja Larsson og ældreordfører Birgitte Vind.Foto: Søren Bidstrup og Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birgitte Vind
Tanja Larsson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens vores levealder og livsstil har gennemgået en udvikling, er boligudbuddet ikke fulgt med.

Vi danskere lever længere og holder os aktive længere. I ’den tredje alder’, efter arbejdslivet er lagt bag os, er de fleste raske og friske i mange år. Heldigvis for det.

Man vil fortsat bo godt i nogle rammer, der understøtter ens livsstil og det sted, man er i livet. Men der er desværre ikke nok tilbud i boligmassen, som det ser ud i dag.

Mange seniorer vil gerne væk fra parcelhuset og ud i noget mindre, når børnene er fløjet fra redet. Men det er svært at finde boliger, der er til at betale på en pensionsindkomst, og som er tæt på offentlig transport og indkøbsmuligheder.

Det er en bunden opgave at sikre flere seniorboliger til den store efterspørgsel, der allerede er, og som vi ved kun bliver større herfra.

Tanja Larsson (S) og Birgitte Vind (S)
Hhv. boligordfører og ældreordfører, Socialdemokratiet

Og som matcher den del af befolkningen, der nok er ældre, men stadig har mange år, før de er så plejekrævende, at det er tid til at flytte ind på et plejecenter.

Nogen ønsker også at blive boende i eget hjem hele livet. Derfor bliver mange boende i et alt for stort hus, som ellers kunne være attraktivt for børnefamilier, der også kan have svært ved at finde et hjem.

Forpligtende fællesskaber kan øge trivsel
Der har været dialog med en række organisationer om, hvordan vi kan løse fremtidens boligudfordringer.

Både Ældre Sagen og Faglige Seniorer har fælles faciliteter og forpligtende fællesskaber på idélisten. Det giver god mening. For det er ikke svært at forestille sig, at man som senior let kan sidde tilbage isoleret i et stort hus og ønske mere fællesskab.

Måske er ægtefællen gået bort. Måske virker benene ikke så godt som tidligere, og det er vanskeligt at tage ud på besøg hos familie og bekendte. Eller måske mangler man den nære kontakt, som arbejdslivet kunne give.

For os er boligforhold i høj grad med til at skabe trivsel. Det er en vigtig del af hverdagen. Fælles faciliteter er med til at give samvær, mindske ensomhed og øge trivslen.

Det giver også god mening, at boliger er lette at konvertere. For eksempel fra senior- til familieboliger, hvis efterspørgslen ændres.

Tanja Larsson (S) og Birgitte Vind (S)
Hhv. boligordfører og ældreordfører, Socialdemokratiet

Mulighed for motion er også vigtigt for kroppen. Og samtidig kunne det være interessant at tænke kost ind. Mange ældre er småtspisende, og har de lettere adgang til sund ernæring, har det trivselsmæssige fordele.

Unge og ældre skal blandes
Vi skal understøtte det gode og aktive liv, så længe som det er muligt. Her kan man eksempelvis finde inspiration i institutioner som kollektivhuset Sophie Amalie Gården på Frederiksberg eller andelsboligforeningen Lille Odinshøj i Ålsgårde.

Dertil kommer, at plejehjem er dyre at etablere. Det skyldes de krav, der for eksempel er til store badeværelser med plads til kørestole og værelser med plads til hospitalssenge og lifte. Det betyder også, at de boliger ikke kan konverteres til andre boformer, hvis efterspørgslen skulle ændre sig.

Her kan man overveje at skele til de steder, der har bygget senior- og ungdomsboliger samme sted, såsom Sophie Amalie Gården. Ikke alene giver blandede boliger gode resultater på det menneskelige plan, men det giver også god mening, at boliger er lette at konvertere. For eksempel fra senior- til familieboliger, hvis efterspørgslen ændres.

Det er en bunden opgave at sikre flere seniorboliger til den store efterspørgsel, der allerede er, og som vi ved kun bliver større herfra. Arbejdet er i gang, og vi er i kontakt med de mange aktører, som kender brugerne og deres behov indgående.

For en seniorbolig er ikke bare et sted, man skal opholde sig – en seniorbolig er rammen om ens hverdag og skal understøtte det gode seniorliv, det er ens hjem.

Temadebat

Hvor skal vores ældre bo i fremtiden?

Altinget Ældre giver i en ny temadebat ordet til partier, ældreorganisationer, eksperter og aktører på boligmarkedet, som vil give deres bud på, hvor vores ældre skal bo i fremtiden.

Hvordan får vi bygget flere ældreboliger, og hvordan skal de se ud? Skal vi stille særlige krav til de forskellige boformer - har de forskellige fordele og ulemper?

Og skal vi nødvendigvis bygge nyt, eller kan vi i bæredygtighedens navn renovere en del af de boliger, vi allerede har, så de bedre imødekommer de ældres behov?

Panelet er:

  • Jane Heitmann (V) og Heidi Bank (V), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Katrine Lester, direktør i Danske Seniorer
  • Anu Siren, seniorforsker i Vive
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør hos Ældre Sagen
  • Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL - Danmarks Almene Boliger
  • Karina Adsbøl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Jesper Brask Fischer, programchef i PFA
  • Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme
  • Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri
  • Birgitte Vind (S) og Tanja Larsson (S), hhv. ældreordfører og boligordfører
  • Anders Thanning, udviklingschef i Kuben Management
  • Claus Bech-Danielsen, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
  • Jesper Olsen, bestyrelsesformand og tidl. sekretariatschef i Københavns Kommune
  • Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension
  • Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00