Storcentre og frisører skal lukke: Her er regeringens julerestriktioner

OVERBLIK: Allerede torsdag morgen lukker dørene til landets storcentre og stormagasiner. Fra mandag skal liberale erhverv som frisører følge trop, mens alle elever sendes hjem fra skole og fritidstilbud. Få overblik over regeringens restriktioner i juletiden.

Arkivfoto fra julehandlen i Magasin du Nord i København 27. december sidste år.
Arkivfoto fra julehandlen i Magasin du Nord i København 27. december sidste år.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Stigende smitte med coronavirus i samfundet betyder, at Danmark nu er røget op i det næsthøjeste risikoniveau.

Derfor indfører regeringen en ny nedlukning af landet for at mindske aktiviteten i juletiden, hvor der især er travlt i detailhandlen med danskernes juleindkøb.

Nogle af de nye restriktioner træder i kraft allerede torsdag morgen, mens andre først indføres juledag. Fælles for alle tiltag er dog, at de indtil videre er sat til at gælde frem til 3. januar.

Få overblik over alle de nye tiltag.

Nye krav

Gældende fra 17. december
Alle storcentre, stormagasiner og butiksarkader skal lukke. Undtaget er apoteker og butikker med dagligvarer samt butikker, hvor der er direkte adgang fra gaden.

Gældende fra 21. december
Alle skoleelever, som ikke allerede er hjemsendt eller gået på juleferie, skal sendes hjem. Fritidstilbud for skoleelever skal ligeledes lukkes.

Alle liberale erhverv – det dækker for eksempel over frisører – skal lukkes.

Gældende fra 25. december
Resten af detailhandlen skal lukkes og forblive lukket frem til 3. januar. Apoteker og dagligvarebutikker er dog stadig undtaget fra kravet.

Anbefalinger

Der er ikke lagt op til restriktioner i forhold til rejseaktivitet i juletiden. Men regeringen og sundhedsmyndigheder opfordrer fortsat til, at danskerne holder jul med højest ti personer og kun den nærmeste familie.

Derudover bør danskerne maksimalt have en omgangskreds på ti personer.

Endelig er der også en opfordring til, at man kun handler en person af gangen for at mindske fremmødet i detailhandlen op til jul.

Læs også

Eksisterende restriktioner

Allerede inden dagens pressemøde var der indført en delvis nedlukning i Danmark. Fra onsdag var der et landsdækkende krav om, at serveringssteder, teatre, biografer, indendørs museer og andre indendørs kulturtilbud skal være lukket resten af året. Ligeledes skal indendørs idræts- og fritidstilbud være lukket for offentligheden.

Derudover er alle skoleelever fra 5. klasse og op hjemsendt. Det samme gælder studerende på ungdomsuddannelser, voksenuddannelser og videregående uddannelser, som skal have virtuel undervisning medmindre fysisk fremmøde er krævet til for eksempel laboratorieundervisning.

Der er ikke et krav om hjemmearbejde, men der er en kraftig opfordring til at ansatte i både det offentlige og private arbejder hjemme, hvis det er muligt, og de ikke varetager kritiske funktioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00