Wilbek: Problemet er ikke bare statens regler, vi skal frigøre os fra en kultur i ældreplejen

INTERVIEW: Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), har stor tiltro til regeringens frikommuneforsøg, men han sår tvivl om, hvorvidt tre år er nok til at ændre kulturen blandt ansatte i ældreplejen.

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V)
Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V)Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at de skal have lige så stor indflydelse som tidligere i frikommunerne, så har vi jo et problem. For så fortsætter kontrollen, som vi gerne vil af med,

Ulrik Wilbek (V), Borgmester, Viborg Kommune

Der skal mere til end frie rammer for at skabe en velfungerende ældrepleje.

Sådan lyder budskabet fra Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg, som er udpeget som en af de tre kommende frikommuner på ældreområdet.

"Det handler lige så meget om, at vi skal gøre op med kommunernes egne regler og kulturen, som det handler om, at vi skal frigøres fra statslige regler," siger han.

Dokumentation

Det ved vi om frikommuneforsøget:

Mette Frederiksen (S) meddelte i sin åbningstale, at regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde - enten daginstitutionsområdet, folkeskole- eller ældreområdet.

De syv udvalgte kommuner er Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

Langeland, Middelfart og Viborg Kommune er udvalgt til at være frikommuner på ældreområdet.

Forsøget spænder over perioden 2019-2023 og er en del af regeringens nærhedsreform.

Formålet med forsøget og nærhedsreformen er at decentralisere offentlige arbejdsopgaver, hvilket skal sikre bedre velfærd til borgerne.

"Allerede i 80’erne begyndte daværende statsminister Poul Schlüter at tale imod det voksende bureaukrati. Siden er det kun blevet værre og værre. Vi har aldrig brugt flere penge på velfærd, men resultaterne står ikke mål," var et af budskaberne fra Mette Frederiksen til Folketingets åbning.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00