Regeringen lander frikommuneaftale på ældreområdet uden blå blok

FRIKOMMUNER: Blå blok står uden for velfærdsaftale på ældreområdet, fordi der ikke bliver nok frit valg i de nye frikommuner. Regeringen bruger frikommuneforsøg til ideologisk korstog, lyder kritikken fra Venstre. 

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har siddet for bordenden i forhandlingerne om de nye frikommuneaftaler, men har valgt at lukke aftale om ældreområdet uden deltagelse af blå blok. 
Social- og indenrigsminister Astrid Krag har siddet for bordenden i forhandlingerne om de nye frikommuneaftaler, men har valgt at lukke aftale om ældreområdet uden deltagelse af blå blok. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Regeringen har nu landet den sidste såkaldte velfærdsaftale, som skal give i alt syv kommuner fuldstændig frihed på udvalgte velfærdsområder.

Men hvor aftalerne om frikommuner på skoleområdet og dagtilbudsområdet vandt tilslutning fra et bredt flertal i Folketinget, står partierne i blå blok uden for frikommuneaftalen på ældreområdet.

Det skyldes, at ældre i de tre nye frikommuner vil miste retten til selv at udpege en hjælper eller vælge leverandør af rengøring eller mad. Ifølge oppositionen vil frikommunerne heller ikke længere være forpligtet til at sikre genoptræning eller aflastning af pårørende. 

0:000:00