20 millioner kroner og pengene værd?

KOMMISSIONEN: Arbejdsmarkedskommissionen har kostet de danske skatteydere lidt over 20 millioner kroner. Penge ud ad vinduet, mener SF. DF er kritiske. V og K maner til besindighed.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) tvivler ikke på, Arbejdsmarkedskommissionen er 20 millioner værd. Andre er ikke helt så sikre.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) tvivler ikke på, Arbejdsmarkedskommissionen er 20 millioner værd. Andre er ikke helt så sikre.Foto: flickr.com
Anne Bjerregaard

Jeg synes, det er utidigt at gå ind og blive negativ i forhold til en rapport, hvor tryksværten slet ikke er tør endnu.

Knud Kristensen
Arbejdsmarkedsordfører, Konservative
Allerede ved offentliggørelsen af Arbejdsmarkedskommissionens delrapport i september sidste år blev forslagene talt ned fra politisk hold. Meget tyder da også på, at den endelige rapport, som fremlægges torsdag, vil blive arkiveret på hylden under "Efter finanskrisen" eller "Aldrig nogensinde".

Ligegyldigt om kommissionens forslag bliver taget med videre eller ej, har dens arbejde kostet de danske skatteydere en betragtelig sum penge. Kommissionen er finansieret via finansloven for 2008 og 2009 med sammenlagt lidt over 20 millioner kroner. Det er mere end dobbelt så meget, som Skattekommissionen kostede. Men har Arbejdsmarkedskommissionen så været pengene værd?

SF: For skæv fordeling i kommissionen
"Nej. Jeg synes ikke, den har været pengene værd, og en af grundene er, at den har haft en skæv sammensætning. Vi har fra starten kritiseret, at den er meget ensidigt sammensat. Når man tæller op, er der et flertal af direktører. Det er alt for ensidigt. 20 millioner kroner er mange penge," siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, der ser kommissionen som et redskab for den borgerlige politik.

Heller ikke Socialdemokraterne er helt tilfredse:

"Vi ville ikke have lavet kommissoriet på samme måde. Man har ikke fået det ud af det, som man burde, og det er ikke kommissionens skyld - det er den opgave, de er blevet stillet," siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen, der gerne havde set andre temaer prioriteret:

"Man skulle have lagt langt mere vægt på uddannelsesområdet, og hvis vi havde fået noget, vi kunne bruge på uddannelsesområdet, så syntes jeg bestemt, det havde været pengene værd," siger Torben Hansen, men:

"Jeg hører ikke til dem, der hidser mig op over, at en kommission koster penge, for selvfølgelig koster den penge, uanset hvordan man skruer det sammen. "

DF: Måske er det pengene værd på sigt
Helt ovre på den anden fløj stiller Dansk Folkeparti sig også tvivlende over for kommissionens value for money:

"Nu kender jeg ikke, hvad de kommer med, men jeg tvivler på, det har været pengene værd," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted og uddyber:

"Før jeg har set udspillet, er det svært at sige, om der er noget deri, vi kan bruge. Men det er bygget på det, som var bærende i Arbejdsmarkedskommissionen og som blev skudt ned i efteråret. Så hvis det viser sig, der ikke er noget, vi kan bruge her og nu, er det spildt arbejde," siger Bent Bøgsted med det forbehold, at rapportens forslag måske bliver aktuelle i fremtiden.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00