Debat

København viser vejen for førtidspension

DEBAT: Københavns Kommune tilkender få førtidspensioner, og overborgmester Frank Jensen (S) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam (R) vil gerne dele deres erfaringer med politikerne på Christiansborg inden reformen af førtidspensionen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af  Frank Jensen (S) 
Overborgmester, København
Klaus Bondam (R)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København

Færre får førtidspension i København end i sammenlignelige kommuner i resten af landet. Det skyldes, at beskæftigelseskonsulenterne på jobcentrene gør alt hvad de kan, for at vise andre veje for de ledige. Det betyder også, at andelen af førtidspensionister er faldet i København, mens den er steget i resten af landet.

Der er behov for en politisk diskussion om, hvad vi vil med førtidspension. Vi har rigtigt gode erfaringer med førtidspensionen i København, og dem mener vi kan bidrage til en fornuftig indretning af fremtidens førtidspension. Vi er ikke enige med det udspil, der er kommet fra regeringen, hvor statsministeren indtil videre kun har skabt utryghed for en stor gruppe mennesker med sin upræcise udmelding om at ville pille ved førtidspensionen.

Brev til beskæftigelsesministeren
Vi har netop sendt et brev til beskæftigelsesminister Inger Støjberg med et udspil til førtidspension, som det ser ud med københavnske øjne. Vi vil som udgangspunkt ikke give unge under 30 førtidspension. Det er for tidligt i livet at få tildelt en pensionsidentitet, og det er for tidligt for kommunen at give op. Samtidig mener vi, at man bør glemme hele konceptet om en midlertidig førtidspension. Det skaber usikkerhed for dem, der er berørt af det, og hjælper ingen i arbejde.

Et målrettet udviklingsforløb skal derfor sættes ind, der hvor der kan være tvivl om, om en ledig kan komme tilbage til arbejdsmarkedet. Udviklingsforløbet skal primært være tilpasset unge under 30 år, men kan også bruges til voksne over 30 år i de tilfælde, hvor der kan være tvivl om, om arbejdsevnen helt eller delvist kan genvindes.

Udviklingsforløbet skal kunne rumme både sociale problemer, sundhedsmæssige problemer og beskæftigelsesrelaterede problemer, så den ledige oplever et samlet system, der kan hjælpe vedkommende på vej. Og indsatsen skal håndholdes af en kontaktperson eller et fast tværfagligt team.

Det mener vi, er vejen frem i København. Vi ser frem til en ny ordning og håber, beskæftigelsesministeren vil tage vores forslag i betragtning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Bondam

Direktør for krydstogtnetværkene CruiseCopenhagen og Cruise Baltic i Wonderful Copenhagen, fhv. borgmester for teknik- og miljø og beskæftigelse- og integration (R), Københavns Kommune
skuespiller (Skuespillerskolen ved Odense Teater 1992), toldbetjent (Distriktstoldkammer 1 1985), EDB-assistent (Købmandsskolen 1983)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00