Danskerne skal overtales til tolv minutter

UDSPIL: Danskerne skal arbejde mere, siger S-SF i sit nye udspil. Det er "risky business", vurderer ekspert, som mener, forslaget kræver store overtalelsesevner.
S og SF foreslår i deres nye økonomiudspil, at danskerne skal arbejde en time mere om ugen.
S og SF foreslår i deres nye økonomiudspil, at danskerne skal arbejde en time mere om ugen.Foto: Johannes Kaas Fallesen/Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl

Det kan lykkes, men det kræver et stort arbejde og store overtalelsesevner. Men det kan have en chance for at ske, hvis fagbevægelsens øverste ledere siger ja hele vejen rundt.

Flemming Ibsen
Professor, Aalborg Universitet

Socialdemokraterne og SF fremlagde i går, tirsdag, deres længe ventede økonomiske udspil til, hvordan Danmark kommer ud af den økonomiske krise og efterlever EU's konvergenskrav. Og danskerne skal i arbejdstøjet, hvis det står til S-SF, som under overskriften "Har du 12 minutter?" blandt andet foreslår, at danskerne skal arbejde tolv minutter mere hver dag eller en time om ugen. Det vil skaffe staten indtægter på 15 milliarder kroner, anslås det i udspillet.

Hvordan den samlede arbejdstid skal øges, er dog til diskussion, og SF og Socialdemokraterne vil derfor invitere arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger, selvom S-formand Helle Thorning-Schmidt dog indrømmede, at "det kræver, vi vinder et valg". Men aftalen er historisk, slog hun fast.

"Ikke alene har vi en S- og SF-alliance om den økonomiske politik, men nu har vi også en alliance med lønmodtagerne. De har meget ansvarligt sagt, at de også vil være med til at løfte opgaven. Derfor er det historisk, og det viser, at hvis nogen kan løse den opgave, vi står over for, så er det en S-ledet regering," siger hun.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00