Debat

3F: Den danske model må ikke gå tabt i EU's udvikling

EU er under forandring, og i 3F bakker man op omkring en digital, social og grøn omstilling. Men det er vigtigt, at vi holder fast i den nationale arbejdsmarkedsmodel, der lægger fundamentet for et mere fair Europa, mener EU-politisk ansvarlig i 3F, Peter Kaae Holm.

Der er langt mellem for langt mellem mål og midler i EU-forslag, der skal støtte op om en bæredygtig omstilling, mener Peter Kaae Holm.
Der er langt mellem for langt mellem mål og midler i EU-forslag, der skal støtte op om en bæredygtig omstilling, mener Peter Kaae Holm.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kriser fremmer forandring. Også i EU. I lyset af coronakrisen, klimakrisen og en social krise mener toneangivende EU-ledere derfor, at tiden nu er inde til nye debatter om EU’s fremtid.

7.- 8. maj afholder EU-formandsskabslandet Portugal et højtprioriteret ”Socialt Topmøde” i Porto. Og dagen efter, på Europadagen d.  9. maj, kickstartes en et-årig debat, ”Konferencen om Europas Fremtid” på kraftig opfordring fra den franske præsident Emmanuel Macron.

Vi skal have et mere fair europæisk arbejdsmarked
Ambitionerne fejler bestemt ikke noget. I Porto skal Europas stats- og regeringschefer diskutere en social handlingsplan fremlagt af EU-Kommissionen.

Der er behov for at skabe et mere fair arbejdsmarked i EU, og vi har behov for at sætte en stopper for den stigende ulighed. Men vi er ikke altid enige med vores europæiske kollegaer i, hvordan vi opnår disse mål. 

Peter Kaae Holm
EU-politisk ansvarlig i 3F

Topmødet skal ifølge Portugals premierminister Antonio Costa medvirke til at udrydde ulighed og kickstarte en både grøn og digital omstilling. Imens ser Macron fremtids-konferencen som et første skridt på vejen mod EU som en reel global supermagt.

I 3F er vi enige i behovet for en bæredygtig social, grøn og digital omstilling. Der er behov for at skabe et mere fair arbejdsmarked i EU, og vi har behov for at sætte en stopper for den stigende ulighed. Men vi er ikke altid enige med vores europæiske kollegaer i, hvordan vi opnår disse mål. 

Derfor er det afgørende, at EU’s ledere sammen finder en formel for, hvordan vi i EU både når disse mål og samtidig beskytter kollektive aftalemodeller som den danske.

EU-forslag truer den danske model
Der er en uhensigtsmæssig skævhed mellem mål og midler, når vi gang på gang ser EU-forslag, som strutter af gode intentioner, men samtidig truer de arbejdsmarkedsmodeller, som bedst har fremmet vores fælles mål om et mere socialt Europa. Mindstelønsforslaget er blot et eksempel blandt mange.

Vi har i 3F derfor udviklet en række forslag, som både fremmer et mere socialt Europa og samtidig respekterer den danske model. Forslag, som vi spiller på banen i vores dialog med EU-institutioner og politikere i både Bruxelles og i Danmark.

Med andre ord ønsker vi i 3F et EU, der er fair for arbejdstagerne, fair for de kollektive aftalemodeller og fair for fællesskabet.

Peter Kaae Holm
EU-politisk ansvarlig i 3F

Det drejer sig blandt andet om et europæisk ID-kort, der skal styrke håndhævelsen af ordentlige arbejdsvilkår for især vandrende arbejdskraft i EU.

Den nationale model er grundstenen for det europæiske projekt
Det drejer sig om mulighederne for et bredt, entydigt europæisk arbejdstagerbegreb, der skal sikre flere platformsarbejdere og falske selvstændige deres retsmæssige lønmodtagerrettigheder.

Og hvis diskussionerne om fremtidens Europa munder ud i ønsker om traktatændringer, har vi såmænd også et bud pakket og klart. Nemlig at en social protokol tilføjes til EU’s traktat, så lønmodtagerrettigheder ikke kan underordnes hensyn til den fri bevægelighed.

Med andre ord ønsker vi i 3F et EU, der er fair for arbejdstagerne, fair for de kollektive aftalemodeller og fair for fællesskabet.

Vi ønsker et fremtidens Europa, der er socialt og samarbejdende. Et fair Europa, hvor vi både udvikler det europæiske projekt og samtidigt værner om de nationale modeller, som fortsat danner grundstenen i samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00