3F til Krifa: Lovbestemt mindsteløn er noget katten har slæbt ind

REPLIK: Drop myten om mindsteløn som kvik fix-løsning til den alvorlige sociale dumping, vi kæmper med på det danske arbejdsmarked, skriver forbundssekretær i 3F Henning Overgaard. 

Af Henning Overgaard
Forbundssekretær i 3F

Fra tid til anden luftes i den offentlige debat en såkaldt kvik-fix løsning i forhold til den alvorlige sociale dumping, vi kæmper med på det danske arbejdsmarked.

Senest er det formanden for Krifa, der på Altinget.dk fredag 12. oktober slår til lyd for, at Folketinget ved lov skal fastlægge en mindsteløn for Danmark. Søren Fibiger Olesen forestiller sig altså, at folkevalgte som Joachim B. Olsen skal varetage de danske lønmodtageres interesser.

Det ville da i sandhed være en ”modernisering” af den danske model, men et forslag, katten har slæbt ind. Blandt andet fordi lønmodtagernes konfliktret samtidig ville blive placeret i lommen på det til ethvert tidspunkt eksisterende flertal i Folketinget – der som bekendt af og til består af én enkelt MF!

Hykleri af værste skuffe
Krifas formand giver i sit debatindlæg også udtryk for en tårepersende omsorg for de lønmodtagere på det danske arbejdsmarked, som i dag ikke er omfattet af en overenskomst.

Det er naturligvis hykleri af værste skuffe, når bekymringen udtrykkes fra en ”gul” forretning, som er kommet til verden i arbejdsgivernes regi, og hvis indsats i over hundrede år primært er gået på at modarbejde de kollektive aftaler om løn- og arbejdsvilkår, som LO-fagbevægelsens medlemmer undervejs har kæmpet, slidt, lidt og betalt dyrt for.

Alt imens har Krifa mumlet om dialog og sendt sine kunder på arbejde, imens deres kolleger gik i strejke eller blev lockoutet i deres kamp for bedre vilkår.

Rygtet om den danske models snarlige død er en avisand
Lad mig stilfærdigt konstatere, at rygterne om den danske models snarlige død og manglende tilpasningsevne er en avisand med klippede vinger. Er du i tvivl, så spørg internationale mastodonter som Ryanair og Uber!

De ultraliberales og de gule fagforretningers håb om, at e-platforme skulle være en fantastisk pletfjerner, som skyller fair danske løn- og arbejdsvilkår ud med badevandet, er også et vildskud.

3Fs nylige overenskomst-aftale med Hilfr viser, at løsninger naturligvis er mulige, når der er vilje dertil på begge sider af forhandlingsbordet og er tale om ansvarlige e-platformsejere med respekt for både lønmodtagere og Danmarks regler for skat, moms og arbejdsmiljø.

I Danmark laver vi frivillige aftaler mellem arbejdsmarkedets parter
I 3F anerkender vi naturligvis, at lovbestemt mindsteløn og almengørelse af overenskomster kan være et accepteret værktøj i lande og på arbejdsmarkeder med andre historiske traditioner og en langt svagere organisering på arbejdsgiver- og lønmodtagerside end i Danmark.

Men herhjemme er vi ubøjelige tilhængere af frivillige aftaler mellem de repræsentative parter på arbejdsmarkedet – under et vist pres og trusler om strejker og/eller lockout, hvilket virker som sand smøreolie på forhandlingsviljen.

Er man ikke underlagt dét pres, kan Krifas formand belære os alle sammen om konsekvenserne: Så vælger arbejdsgiverne (læs: Kristelig Arbejdsgiverforening) blot en anden, mere villig og billig aftalepartner (læs: Det Faglige Hus)!

Tradition for forpligtende trepartsaftaler
Når forhandlingstemaet på arbejdsmarkedet naturligt involverer lovgivningsmagten, har parterne i Danmark også en god tradition for at indgå forpligtende trepartsaftaler. En tradition, som en parlamentarisk svag, Venstre-ledet regering de senere år på fornuftig vis har genoptaget med aftaler om hhv. integration, erhvervs- og voksen- og efteruddannelse.

Skulle Krifas formand virkelig for alvor blive ramt af seriøs bekymring for social dumping og et ønske om en højere overenskomstdækning på det danske arbejdsmarked, så skal Søren Fibiger Olesen være mere end velkommen til at flytte sine kunder over som medlemmer – med dertil hørende indflydelse – i de relevante LO-fagforbund, herunder 3F.

Så deltager de pågældende lønmodtagere rent faktisk – og aktivt – i kampen imod social dumping og for bedre løn- og arbejdsvilkår på alle danske arbejdspladser.

Forrige artikel 3F: Husk virkeligheden i aftalen om arbejdsmiljø 3F: Husk virkeligheden i aftalen om arbejdsmiljø Næste artikel Dansk Erhverv: Stressbekæmpelse kræver dialog Dansk Erhverv: Stressbekæmpelse kræver dialog
 • Anmeld

  Dan F. Jørgensen · Free-lance skribent

  Mindstelø i Danmark !

  Det ville klæde 3F,- hvi de lige huskede at nævne samtlige forslag til en Dansk mindsteløn,- som på ingen måde behøver at blive "styret" af folketinget. Derimod er der flere gangen blevet fremlagt et forslag om,- at man kunne gøre resultaterne fra overenskomstforhandlingerne,- ophøje til lov,- og lade dette være gældende frem til næste runde forhandlinger.
  Så ville man både få en Dansk mindsteløn,- og beholde "Den Danske Model".

 • Anmeld

  Gert Johansen · Arkitekt

  Den norske model

  Jeg er helt enig med Dan F. Jørgensen. Det er også den norske model, og den fungerer fint, så vidt jeg ved. 3F er bare bange for at miste medlemmer og så må det koste, hvad det vil - også løntryk af egne medlemmer på uorganiserede arbejdspladser. Det er den danske model, når den er dårligst.

 • Anmeld

  Erik

  Manipulering for egne sikkerheder for de gul helt som vanligt ikke for deres medlemmer

  Igen et lusket af både reg chef fra de liberale frihedes partier ,som vi lønmodtagerere oplever nu,, med de totale friheder,, uden at bidrage overhovedet,, kun TYV stjæle fra vore tjente og BETALTE skattemidler.
  OG med både snylterne ,hyklerne med forsøget på oveni, at benytte religion og egne grådigheder ,af ledelserne for at sikkere KUN DERES fortsatte misbrug af medlemmerenes både TRO pg penge.

  Men uden at gøre en del af hvad der loves med løgne i medierne osv.

  Da mindste løn i Danmark kun vil sikre toppen,da med bare et af de døårlige løsninger ,så får politkerne direkte adgang i arbejdemarkedtes udbytteres udlodninger ,,med direkte bestemmelser af hvor små de skal være og vedblive at være ,,,NÅR DE MENER DE ER FOR STORE,,,det med en stasminister på halv arbejdstid ,,med fuld løn og al fryns udbetalt,hvem har nogensinde kunnet stole på vore valgte politkkere,selv´emdbedstanden trues de ,med lyst eller ik, til at bryde lovene de selv har vedteaget og arbejder iflg,med endnu minder andele at det alle der producere,,,, og ike som finansen,,, DER HELT BEVIDST,, kun stjæler af DET, uden at bidrage til andet end endnu større mangler,, for fælleskabets økonomiske grundlag og hele sokklen for vore demokratier og civilisationer.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Hvad skal vi med en fagbevægelse som ikke forstår ordet solidaritet?

  Det havde klædt fagbevægelsens troværdighed hvis man havde den samme modvilje mod at lade politikerne bestemme om dagpenge som man har om løn.

  Fagbevægelsen har altid ment at sygdom og uheld er noget som katten har slæbt ind og som er den enkeltes eget ansvar.

  Hvad skal vi med en fagbevægelse som ikke forstår ordet solidaritet? Fagbevægelsen har aldrig været solidarisk med andre end de stærke som kan klare sig selv.

 • Anmeld

  Erik

  Selvstændighed ?

  Mon ik du skal vende den mod medlemmerne.
  Som TR er sgu rimeligt vanskeligt at hjælpe der bare nasser og mon ik du er blevet fanget ind der.

  Ok der er ogs¨brådne kar i selve fagbevægelsen,men hvilke faglige foreninger er der ikke det ik at de skal accepteres, men også her gælder demokratiet,hvis ik direkte lovbrud.
  Da forståelsen og viden om solidaritete er næsten på samme niveau som de gule konstant udviser og lever af.
  Altså deres ledelse lever fedt af ,også fordi solidariteten ike er tilstede og slet ik der, i al deres blågule tågeslør.

  At der skal ydes en indsats

  Men her er det bla medlemmerne der skal følge med og hvis ikke de mener de kan forstå, ,,så gøre opmærksom på hvad der ikke forstås.
  Med utallige eks fra arbejdspladserne,jeg har arbejdet på.
  Men den helt generelle manglende interesse,som bla gør at de gule kan leve også i år 2018.