Debat

A-kasse om beskyldninger: Nye ledige akademikere er et sæsonfænomen

DEBAT: Det er forkert, når der står i medierne, at de mange nyuddannede akademikere ligger samfundet til last. Inden for et halvt år er de fleste i arbejde, mener Akademikernes A-kasse.

Tre ud af ti medlemmer af Akademikernes A-kasse kommer direkte i job, skriver Thomas Damkjær Petersen og Villy Dyhr.
Tre ud af ti medlemmer af Akademikernes A-kasse kommer direkte i job, skriver Thomas Damkjær Petersen og Villy Dyhr.Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen og Villy Dyhr
Bestyrelsesformand og direktør, Akademikernes A-kasse

Hver sommer er ledigheden for nyuddannede akademikere et varmt emne i medierne.

Ofte er fortællingen, at de nyuddannede ligger samfundet til last, hvor nogle hævder, at samfundet uddanner akademikere til ledighed og kalder på begrænsning af universiteternes optag.

Men faktisk er ledigheden for nyuddannede ikke ret meget større end for deres erfarne fagfæller.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Akademikernes A-kasse har analyseret den gennemsnitlige ledighedslængde for a-kassens medlemmer og sammenlignet nyuddannede med ikke-nyuddannede.

Tallene viser, at nyuddannede akademikere er under én uge længere ledige i gennemsnit sammenholdt med de etablerede på arbejdsmarkedet.

Mange går altså direkte ud og bidrager til opretholdelsen af den danske velfærdsmodel, som de ofte beskyldes for at bebyrde.

Thomas Damkjær Petersen og Villy Dyhr
Bestyrelsesformand og direktør, Akademikernes A-kasse

Forskellen er, at de etablerede akademikere bliver ramt af ledighed spredt ud over året, mens de nyuddannede typisk bliver ledige i samme periode, nemlig om sommeren.

Det betyder, at dimittendledigheden er et sæsonfænomen, som blæses op til proportioner, der slet ikke passer med virkeligheden.

Tre ud af ti kommer direkte i arbejde
Zoomer man ind på uddannelsesretning, ser vi, at nyuddannede sundhedsvidenskabelige akademikere har en kortere ledighed sammenlignet med deres etablerede fagfæller.

Det samme gør sig gældende for nyuddannede inden for de naturtekniske retninger. Her er nyuddannede i snit mere end en uge mindre ledige end de erfarne.

Generelt fylder det ikke meget i debatten, at mange nyuddannede akademikere går direkte i beskæftigelse. Denne gruppe når aldrig forbi hverken jobcenteret eller a-kassen.

For medlemmer af Akademikernes A-kasse er det tre ud af ti medlemmer, der slet ikke er ledige i overgangen fra uddannelse til arbejdsmarked.

Mange går altså direkte ud og bidrager til opretholdelsen af den danske velfærdsmodel, som de ofte beskyldes for at bebyrde.

Og når efteråret og vinteren kommer, er langt de fleste nyuddannede i job.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

Villy Dyhr

Direktør, Akademikernes A-Kasse, ekstern lektor i organisation og ledelse, CBS, næstformand, Danske A-kasser
cand.scient. i geofysik, matematik og fysik (Aarhus Uni. 1994), hd i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i København 1999)

0:000:00