A-kasser: Ase kritiserer på baggrund af falske påstande

REPLIK: Ase vil hellere sidde udenfor og komme med falsk kritik end at være med i den fælles kamp, når de fejlagtigt giver Danske A-kasser skylden for dagpengenes lave kompensationsgrad, skriver formand i Danske A-kasser, Torben Poulsen. 

Af Torben Poulsen
Formand, Danske A-kasser

Over 90.000 danskere er faldet ud af dagpengesystemet, siden dagpengeperioden blev forkortet med reformen i 2013. Flere end 5.000 af dem er Ase's medlemmer.

Alle de mennesker skal - lige som os andre - nu høre på, at administrerende direktør i Ase, Karsten Mølgaard Jensen, bagatelliserer deres situation og kritiserer den indsats, som Danske A-kasser og fagbevægelsen lagde for dagen for at gøre politikerne opmærksomme på, hvor katastrofal situationen var med forkortelsen af dagpengeperioden.

Den indsats, som fik rettet noget op på den fatale økonomiske situation, disse mennesker stod i, og som trods alt fik mindsket gruppen af mennesker, der pludselig mistede deres økonomiske sikkerhedsnet.

Ase's påstand er mærkværdig og usand 
For her i Altinget lader Ase-direktøren forstå, at dette blot var et problem for de få – en "brøkdel" som han skriver – som Danske A-kasser og fagbevægelsen burde have ignoreret og bagatelliseret, som Ase gør.

Hans grove påstand er, at fordi vi i Danske A-kasser kæmpede en sej kamp for de udfaldstruede medlemmer, så er det nu Danske A-kassers og LO's skyld, at dagpengenes kompensationsgrad er lav.

Dette er på alle måder en mærkværdig og direkte usand påstand. Det eneste, som Karsten Mølgaard Jensen har ret i, er, at vi havde meget fokus på problemet med de udfaldstruede. Et problem, som jo var meget større, end regeringen havde meldt ud, og som sendte mange medlemmer fra hus og hjem.

Et problem som ikke bare var den bagatel, som Mølgaard vil gøre det til. Men et stort problem, som krævede akut handling fra både a-kasse-branchen og fagbevægelsen.

Vi har peget på problemet med kompensationsgraden  
Samtidig har vi som branche i årevis haft stort fokus på kompensationsgraden. Så det er ikke sandt, når Mølgaard kritiserer fagbevægelsen og Danske A-kasser for ikke at have peget på problemet med kompensationsgraden, mens Dagpengekommissionen arbejdede.

Helt konkret kan vi nævne, at vi i 2015 udarbejdede analysen "Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant", som blandt andet blev bragt ind på politikernes skriveborde.

Ligeledes har vi i Danske A-kasser skrevet en lang række såkaldte "salami-notater" om udviklingen i dagpengesystemet de sidste 10 til 15 år. Om konsekvensen af den skatteaftale, der blev lavet i 2012, for dagpengenes kompensationsgrad. Vi har løbende sendt vores notater til politikere og alle andre relevante parter.

Vi holdt i februar 2017 en stor konference på Christiansborg, hvor vi lige præcis havde attraktiviteten i dagpengesystemet på dagsordenen. Konferencen var velbesøgt og godt omtalt.

I forlængelse af den indsats - som altså har kørt i flere år - arbejder LO som hovedorganisation nu på at bringe kompensationsgraden og attraktiviteten ved dagpengesystemet ind på det politiske bord.

Ase ønsker ikke at være med i den fælles kamp 
Så kære Karsten Mølgaard – vi kan både fokusere på og gøre noget ved et akut problem, der kan ramme vores langtidsledige medlemmer, samtidig med at vi arbejder på den lange bane for et attraktivt dagpengesystem med højere kompensationsgrad for alle.

Vi tænker både på "de få", som du kalder de mere end 90.000, der allerede har mistet dagpengene, og de mange, som er vores samlede gruppe af medlemmer. Vi er nemlig solidariske med alle vores medlemmer. Danske A-kasser består af 23 a-kasser, der hver dag står sammen og kæmper for alle vores medlemmer.

Ja faktisk er det kun dig og Ase, der ikke ønsker at være med i den fælles kamp. I stedet foretrækker du åbenbart at sidde udenfor og komme med fejlagtig kritik. Det er en skam – vi har mange vigtige sager at tage os af.

Forrige artikel Krifa: Den danske model bremser bekæmpelse af social dumping Krifa: Den danske model bremser bekæmpelse af social dumping Næste artikel HK: Arbejdsgiverne vil ofre danske virksomheders gode ry HK: Arbejdsgiverne vil ofre danske virksomheders gode ry