Debat

Airbnb: Deleøkonomi er bæredygtig turisme

DEBAT: Deleøkonomien spiller en afgørende rolle for turismen i områder af Danmark, hvor turister ikke normalt kommer. Tjenesten Airbnb bygger desuden mere tillid mellem borgerne i en tid, hvor tilliden mellem mennesker er udfordret, mener Sofia Gkiousou fra Airbnb. 

Deleøkonomi skaber bæredygtig turisme, økonomisk aktivitet og tillid, mener Sarah Gkiousou fra Airbnb.
Deleøkonomi skaber bæredygtig turisme, økonomisk aktivitet og tillid, mener Sarah Gkiousou fra Airbnb.Foto: /ritzau/Andreas Haubjerg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofia Gkiousou
Regional Public Policy Manager for Airbnb

At dele sit hjem bliver mere og mere populært, fordi det afspejler den måde, hvorpå folk bor, arbejder og rejser i det 21. århundrede. Og i Danmark er det ikke anderledes. Over hele landet åbner danskerne deres hjem, og rejsende vælger i stigende grad at opleve Danmark – ikke som turister, men som lokale.

I takt med at denne tendens udvikler sig, er det naturligt, at der stilles spørgsmålstegn ved dens udvikling, og vi ved, at en god strategi kræver en god forståelse, herunder en forståelse af Airbnbs indflydelse i Danmark.

Deleøkonomi - en bæredygtig form for turisme
For det første er hovedparten af Airbnbs værter almindelige mennesker fra et lokalsamfund, som deler, hvad der generelt set er deres største udgift, deres hjem, for at supplere deres indkomst. Der er i øjeblikket lige over 30.000 danskere, der er aktive værter på Airbnb, og de deler typisk deres hjem i 3 uger om året med en indtjening på 15.000 kroner.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For det andet er deling af hjem på Airbnb med til at skabe ny økonomisk aktivitet og hjælper med at opbygge en bæredygtig form for turisme, der effektivt udnytter ressourcer. I løbet af det sidste år har næsten 750.000 mennesker besøgt Danmark takket være Airbnb, hvilket resulterede i en økonomisk aktivitet på over 5 milliarder kroner.

Da mange Airbnb-værter bor i områder, hvor der ikke er traditionelle indkvarteringsmuligheder, giver Airbnb endelig disse danske samfund en måde, hvorpå de kan drage nytte af mere turisme. Mere end 40 procent af de byer i Danmark, hvor der er en aktiv bolig på Airbnb, har ingen hoteller.

Deling af hjem på Airbnb er med til at skabe ny økonomisk aktivitet og hjælper med at opbygge en bæredygtig form for turisme, der effektivt udnytter ressourcer.

Sofia Gkiousou
Regional Public Policy Manager for Airbnb

Hvis man samtidig tænker på, at op til 97 procent af beløbet for Airbnb-boligen går direkte til værterne, og 42 procent af gæsternes udgifter placeres i de kvarterer, hvor de bor, kan den økonomiske effekt af at dele sit hjem have en væsentlig betydning for atypiske rejsedestinationer.

Tillid er den afgørende valuta
Sidst, men ikke mindst: I en tid, hvor mennesker synes at have mindre tillid, bygger vores platform mere og mere tillid. Rejsende på Airbnb nyder godt af et betydeligt større niveau af gennemsigtighed om, hvor og hos hvem de bor. Anmeldelser fra tidligere gæster er offentlige, og også værter kan træffe informerede valg ved at læse anmeldelse om deres potentielle gæster. Tillid er den grundlæggende valuta for deleøkonomien, og det er kernen i alt, hvad vi gør hos Airbnb.

Over hele verden anerkender regeringer fordelene ved, at almindelige mennesker deler deres hjem, og vi forpligter os til at arbejde sammen med danske embedsmænd og andre politiske beslutningstagere på alle niveauer om en klar og fremtidssikret strategi for at dele sit hjem. Det inkluderer blandt andet foranstaltninger, der adskiller almindelige mennesker, der lejlighedsvis deler deres hjem fra professionelle tjenesteydere samt initiativer, der gør det lettere for værter at betale skat.

Innovation er en del af Danmarks DNA, og vi ser frem til at fortsætte det innovative arbejde sammen med den danske regering og samfundet for at optimere deling af hjem som en løsning, der giver almindelige mennesker mulighed for at få en ekstra indkomst; udvider og beriger rejser for forbrugere; og styrker lokalsamfundene gennem bæredygtig og sund turisme, der genererer nye indtægter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00