EU overhaler regeringen: Går til kamp mod Wolt og rengøringsplatforme

Ifølge et nyt direktiv skal selvstændige, der arbejder for platforme som eksempelvis Wolt, fremover betragtes som lønmodtagere, indtil det modsatte er bevist. Regeringen foreslog en lignende regel i sit reformudspil fra september. 

Over hele Europa har flere selvstændige bude og chauffører de seneste år anlagt sag mod de leveringsplatforme, de arbejder for, herunder Uber, og Deliveroo for at få status som lønmodtagere. I Danmark er Wolt det mest kendte af slagsen, og virksomheden er i dialog med 3F om en mulig overenskomst for budene. Der har dog endnu ikke været retssager, men i februar demonstrerede en række bude for at bedre aflønningssystem.   
Over hele Europa har flere selvstændige bude og chauffører de seneste år anlagt sag mod de leveringsplatforme, de arbejder for, herunder Uber, og Deliveroo for at få status som lønmodtagere. I Danmark er Wolt det mest kendte af slagsen, og virksomheden er i dialog med 3F om en mulig overenskomst for budene. Der har dog endnu ikke været retssager, men i februar demonstrerede en række bude for at bedre aflønningssystem.   Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Beskeden fra EU-Kommission til budtjenester som Wolt, Hungry og Uber er ikke til at tage fejl af:

Jeres bude og chauffører skal betragtes som lønmodtagere, medmindre I kan bevise det modsatte.

Efter flere års debat om de såkaldte platformsvirksomheder har Kommissionen torsdag fremlagt et nyt direktiv, som fastslår, at eksempelvis et Wolt-bud eller en rengøringsassistent, der arbejder for en platform, er ansat med ret til løn under sygdom, arbejdsskadeforsikring og ferie.  

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00