Debat

Arbejdsgiver-direktør: Pensionsdebatten er virkelighedsfjern

DEBAT: Debatten om pensionsalder skærer for mange over én kam. For at løse problemet bør man skræddersy nedtrapning i arbejdet for den enkelte, mener direktør for Arbejdsgiverforeningen KA Karsten Høgild.

I debatten taler man kun om fysisk nedslidning på arbejdsmarkedet. Men man bør også tage højde for psykisk udbrændthed, mener Karsten Høgild. 
I debatten taler man kun om fysisk nedslidning på arbejdsmarkedet. Men man bør også tage højde for psykisk udbrændthed, mener Karsten Høgild. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Høgild
Direktør for Arbejdsgiverforeningen KA

Der bliver brug for stadig flere lys i lagkagen, når vi fejrer fødselsdag. Det er fantastisk, at levealderen stiger.

Samtidig stiger manges ønske om at kunne gå tidligere på pension.

Man behøver ikke være nobelprismodtager i økonomi for at se, at det samfundsøkonomisk halter, at vi vil tidligere på pension, når vi samtidig bliver ældre og ældre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Debatten skaber skræmmebilleder
Det perspektiv savner jeg i debatten om pensionsalder. I stedet har vi fået overbudspolitik.

Flere partier har stået i kø for at overbyde hinanden i forhold til, hvem der skal kunne gå tidligere på pension.

Jeg savner, at man erkender, at psykisk nedslidning er et lige så stort problem som fysisk nedslidning. Man kan altså godt blive slidt ned uden at have stået på et stillads.

Karsten Høgild
Direktør for Arbejdsgiverforeningen KA

Debatten har desuden sat folk i bås, og det har bestemt ikke været kønt at se på.

Hvis du arbejder som håndværker eller sundhedshjælper, så er det nærmest den direkte vej til et liv lænket til kørestol – det har i hvert fald været den underliggende tone i debatten.

Hvordan i alverden skal vi få unge til at vælge en karriere inden for de områder, når bestemte faggrupper på den måde tales ned under gulvbrædderne?

Psykisk udbrændthed bliver overset
Debatten om pensionsalder har også været præget af en meget snæver definition på nedslidning.

Politikerne har givet udtryk for, at det kun er fysisk nedslidning, der skal give adgang til tidligere pension.

Læs også

Jeg savner, at man erkender, at psykisk nedslidning er et lige så stort problem som fysisk nedslidning. Man kan altså godt blive slidt ned uden at have stået på et stillads.

Ny overenskomst kan inspirere til fælles løsninger
Jeg skal ikke kun bruge spaltepladsen på at kritisere politikerne. Jeg vil gerne foreslå dem at studere den nye overenskomst mellem KA og Det Faglige Hus.

Den indfører ”Fleksibelt seniorliv”, som åbner døren for, at man på den enkelte virksomhed kan skræddersy et fleksibelt seniorliv, der tager udgangspunkt i de ønsker og behov, som arbejdsgiver og medarbejder har.

”Fleksibelt seniorliv” giver mulighed for, at medarbejderen – op til fem år inden folkepensionsalderen – kan begynde at gå ned i tid.

Det er den slags ordninger, der er brug for.

I stedet for politisk dikterede løsninger er det langt bedre, at arbejdsmarkedets parter sammen finder fælles løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Høgild

Direktør, Arbejdsgiverforeningen KA og KA Pleje
Kontorassistent (Centralsygehuset i Holstebro 1984)

0:000:00