Ase: Gennemtænk genåbningen for de selvstændige

DEBAT: Den bedste hjælpepakke til de selvstændige og trængte erhvervsdrivende er gennemtænkt genåbning, skriver Ase-direktør Karsten Mølgaard Jensen.

Af Karsten Mølgaard Jensen
Direktør, Ase

Den bedste hjælpepakke til landets trængte selvstændige erhvervsdrivende er gennemtænkt genåbning, og heldigvis kan tusindvis af selvstændige i en række liberale erhverv nu kan tage imod kunder.

Det giver håb for andre erhvervsdrivende, når eksempelvis frisører, køreskoler og fodterapeuter kan åbne deres virksomhed igen.

Jo længere nedlukningen af Danmark trækker ud, jo flere selvstændige kan med god grund frygte, at deres levebrød og livsværk smuldrer mellem hænderne på dem.

Nu kan de igen se optimistisk på fremtiden. Derfor er det helt afgørende, at også næste fase planlægges og hjælpepakkerne justeres, så flere virksomheder ved, hvad de kan regne med. 

Brug erfaring i hele åbningsprocessen
Coronakrisen har vist, at vi kan tænke konstruktivt og ændre adfærd, når det er nødvendigt. Den erfaring skal vi bruge i hele åbningsprocessen, så nogle erhverv kan åbne med forskellige justeringer af hverdagen. 

Vi har set, hvordan enkle midler som tape på gulvet i dagligvareforretningerne har ændret vores adfærd og mindsket smitterisikoen.

På samme måde kan vi tænke kreativt og gøre det muligt, at andre forretninger og erhverv kan komme i gang igen. Det behøver slet ikke at være dyre løsninger, ofte kræver det bare små tiltag, før vi ændrer adfærd.

På den måde kan vi forhåbentlig snart få åbnet alle virksomheder igen og undgå, at endnu flere mister deres job og begrænse velstandstabet.

Tilpas hjælpepakker til selvstændige
Samtidig er der stadig er behov for tilpasse i hjælpepakkerne, så selvstændige ligestilles med lønmodtagere.

Eksempelvis kan selvstændige søge om 23.000 kroner per måned i lønkompensation, mens grænsen for lønmodtagere er 30.000 kroner per måned.

Oprindelig var der ligestilling mellem de to grupper, men da kompensationsloftet for lønmodtagere senere blev hævet til 30.000 kroner per måned, blev selvstændige ikke hævet tilsvarende.

Den negative forskelsbehandling bør fjernes. Selvstændiges indtægtstab er selvfølgelig lige så slemt som en lønmodtagers, derfor bør de også kompenseres på samme niveau.

Det har Ase i flere omgange påpeget, og et flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har tidligere meldt ud, at de to grupper burde være ligestillet i forhold til lønkompensation. Nu er det tid til handling.

Udbetalinger i ordning for selvstændige halter
Desuden er der behov for at få løftet den administrative håndtering af kompensationsordningen for de selvstændiges indtægtstab.

Mens der er gang i udbetalingerne i kompensationsordningen for lønmodtagere, halter det med udbetalingerne i kompensationsordningen for selvstændige.

Tid er den kritiske faktor i al nødhjælp. Selvstændige, der vil gøre brug af kompensationsordningen for omsætningstabet, har brug for pengene nu og her. De kan ikke vente i flere måneder på penge.

Når det tilsyneladende kan lade sig gøre at få kompensationsudbetalingerne sendt afsted i lønmodtagerordningen, må det også kunne lade sig gøre for de selvstændige. Det haster med at få rettet op på dette udestående.

Forrige artikel Forskere: Regeringens hjælpepakker afslører huller i det sociale sikkerhedsnet Forskere: Regeringens hjælpepakker afslører huller i det sociale sikkerhedsnet Næste artikel BAT: Nyt EU-budget kan sætte gang i beskæftigelsen og det grønne Europa BAT: Nyt EU-budget kan sætte gang i beskæftigelsen og det grønne Europa