Se videoen: Her kollapser Børsens ikoniske dragespir til lyden af Rådhusets ringende klokker

Der er tirsdag morgen udbrudt brand i Børsens historiske bygning på Slotsholmen. Det ikoniske spir er kollapset. Brandfolkene er i gang med efterslukningsarbejdet.

Martin MauricioMalte Bruhn

Sort røg har i timevis hængt over Børsen i København, der har stået i flammer tirsdag morgen og formiddag. 

Hele området er lukket ned, hvor politi og brandvæsen er til stede for at få branden under kontrol. Alle blev evakueret fra bygningen, og ingen er kommet til skade.

Omkring klokken 14.00 er efterslukningsarbejdet ifølge flere medier påbegyndt, og den værste røg ser ud til at have fortaget sig. Slukningsarbejdet vil dog fortsætte mindst et døgn endnu, forlyder det. 

Københavns Politi afholder klokken 16.00 en fælles pressebriefing ved Hovedbrandstationen bag Københavns rådhus, skriver de på det sociale medie X.

Politiet modtog de første meldinger om branden klokken 07.36 tirsdag morgen, skriver TV 2 News.

Det ikoniske spir kollapsede under flammerne præcis klokken 08.30. Flere af Altingets medarbejdere var til stede og beretter, at da det ikoniske dragespir faldt sammen, lød der et stort brag.

Du kan se tårnet styrte sammen i flammerne i videoen øverst i artiklen.

Om Børsen
  • Børsen er opført af Christian 4., og stod færdig i 1624.
  • Bygningens facade var i gang med en omfattende restaurering, som skulle stå klar til markeringen af Børsens 400-års fødselsdag.
  • Spiret på Børsen "Dragespiret" er udformet af fire dragehaler, som snor sig om hinanden. På toppen af spiret er tre korner, som symboliserer storriget Danmark, Norge og Sverige.
  • Siden 1855 har der været forskellige private ejere af bygningen. I dag har Dansk Erhverv til huse i bygningen.

Læs også

En omfattende brand

Tirsdag formiddag kunne Frank Trier Mikkelsen fra Hovedstadens Beredskab oplyse, at branden på Børsen fortsat er ude af kontrol.

Det sagde han til en gruppe af journalister foran den brændende bygning.

"Den her brand er stadig ude af kontrol. Vi kæmper intensivt for at redde dele af Børsen," sagde han.

Det er især den del af bygning, der ligger tættest på Christiansborg Slotsplads, der er hårdest ramt.

"Der er en meget omfattende brand på næsten samtlige etager," sagde han.

Det ikoniske dragespir knækkede i flammerne klokken 08.30 tirsdag morgen.
Det ikoniske dragespir knækkede i flammerne klokken 08.30 tirsdag morgen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Han fortalte, at "kobbertaget, der dækker bygningen, er kollapset".

"Og det giver fornyet næringen til branden," sagde Frank Trier Mikkelsen og fortsatte:

"Branden får masser tid til at opbygge intensitet, og det er så det, der har spredt sig ned gennem bygningen. Og i takt med, at konstruktionerne brænder over, så kollapser dele af bygningen."

"Det næste døgns tid kommer vi til at kæmpe mod den her brand," lød det.

Han fortalte, at Hovedstadens Beredskab sammen med Politiet og Forsvaret "fortsat forsøger at redde så mange værdier ud af bygningen som overhovedet muligt".

"Vi redder alt, vi kan nede i den anden ende af Børsen," fortalte han.

Læs også

Brian Mikkelsen: "En national katastrofe"

Dansk Erhverv holder til daglig til i Børsens historiske lokaler.

Administrerende direktør Brian Mikkelsen har til stede det meste af morgenen og formiddagen, hvor han blandt andet har hjulpet med at redde flere kunstmalerier ud af den brændende bygning. 

"Det er en national katastrofe," sagde direktøren, der også er tidligere kulturminister, kort til pressen.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at redde historiske kunstmalerier ud af det brændende Børsen.
Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at redde historiske kunstmalerier ud af det brændende Børsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fortalte til TV 2, at han "simpelthen blev så rørt tidligere i dag", da han så, hvordan brandfolk, civile og medarbejdere i Dansk Erhverv kæmpede for at redde historiske kunstgenstande ud af Børsen, inden flammerne fik fat i dem.

"Bygningen er fyldt med uerstatteligt kunst, der fortæller meget om os som folk," lød det.

"Selvfølgelig stiller staten sig til rådighed for at hjælpe med at passe på de her kulturskatte."

Ministeren oplyser, at han har været i dialog med Statens Museum for Kunst (SMK) om opbevaring af de historiske kunstgenstande, det er lykkedes at redde ud fra bygningen.

Læs også

Ministerier evakueres

På grund af branden i Børsen, der var under restaurering i anledning af bygningens 400 års fødselsdag, opfordrer Folketinget til, at vinduer på Christiansborg og de omkringliggende bygninger bliver holdt lukket.

Klokken 12.57 hænger røgen fortsat over Børsen-bygningen på Slotsholmen i København.
Klokken 12.57 hænger røgen fortsat over Børsen-bygningen på Slotsholmen i København. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

"Branden påvirker ikke på nuværende tidspunkt adgangen til Folketinget, men det kan være besværligt at komme hertil, da mange nærliggende gader er afspærret. Det giver formentlig også en hel del trafik," skriver Folketingets administration i en pressemeddelelse.

Folketinget har oplyst, at flere ministerier omkring bygningen evakueres. Det samme gælder Provianthuset og L-bygningen på Christiansborg, som er lukket for adgang, oplyser Folketinget. Mødet i folketingssalen og udvalgsmøder afholdes som planlagt, lyder det.

Børsen er en bygning på Slotsholmen i København. Den blev opført i 1620'erne som handelsbygning af Christian 4. og fungerede helt op i 1800-tallet som varebørs.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00