Debat

Borgmester til Troels Lund: Antal timer på jobcenter er ikke afgørende for ledige

DEBAT: Det er bekymrende, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fokuserer på antal timer tilbragt i et jobcenter i stedet for at koncentrere sig om det vigtigste, nemlig at få borgerne i arbejde, skriver Marie Stærke (S), borgmester, Køge Kommune. 

I stedet for at koncentrere sig om jobcentrenes resultater, fokuserer beskæftigelsesministeren på initiativer, der kun skaber mere bureaukrati og papirarbejde, mener Marie Stærke (S).
I stedet for at koncentrere sig om jobcentrenes resultater, fokuserer beskæftigelsesministeren på initiativer, der kun skaber mere bureaukrati og papirarbejde, mener Marie Stærke (S).Foto: Ida Guldbæk/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Stærke (S)
Borgmester, Køge Kommune

Det er dejligt med en beskæftigelsesminister, der interesserer sig for sit område. Senest er Troels Lund Poulsen dykket ned i detaljen på beskæftigelsestallene, og han har fundet anledning til bekymring.

I et brev til flere kommuner gør han 26. september opmærksom på, at han undrer sig over, at kommunerne ikke har holdt det antal samtaler med ledige, som de skal. Jeg skal hilse og sige her fra Køge Kommune, at vi har fuld fart på en række indsatser, der både motiverer og sender ledige i arbejde.

Ude i virkeligheden virker ministerens interesse bekymrende  
Der ligger nemlig meget mere i en succesfuld beskæftigelsesindsats end antallet af samtaler, timer og minutter, borgeren har tilbragt i jobcenteret. Herude i virkeligheden virker ministerens interesse for antallet af samtaler derfor en smule bekymrende.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Skal der nu gå tid med, at statslige embedsmænd og styrelser skal holde endnu mere øje med de kommunale indsatser? Der er kun ét sted, tiden til det kan gå fra, nemlig den tid, vi i dag bruger på at få borgerne i arbejde. Og én ting er sikkert – bureaukrati skaber ikke jobs til andre end de embedsmænd, der er optaget af det.

Mere fokus på at få borgerne i arbejde end bureaukrati 
Vi gør rigtig meget for beskæftigelsen i Køge Kommune, og vi gør det med borgeren i centrum. Det kan godt være, at vi ikke har nået vores kvoter for antal samtaler. Til gengæld skaber vi resultater til gavn for borgeren og til gavn for kommunen.

Jeg glæder mig til at se, om ministeren i forbindelse med den nye aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats begynder at kigge på resultaterne og endda glæder sig, når man ude i kommunerne lykkes med nye metoder, der satser på kvalitet frem for kvantitet. 

Marie Stærke (S)
Borgmester, Køge Kommune

Udover at ministeren har efterspurgt en redegørelse over Køge Kommunes indsatser, er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering også sat i arbejde, så de kan følge med i fremdriften ude i kommunerne.

Initiativer, der kun skaber mere bureaukrati, registreringer og papirarbejde. Ministeren kunne jo i stedet vælge at koncentrere sig om det vigtigste, nemlig at få borgerne i arbejde. Det gør vi.

Hvorfor kigger ministeren ikke på resultater?
I Køge Kommune er andelen af kontanthjælpsmodtagere faldet med over 25 procent på bare to år, hvor samme tal på landsplan kun er faldet med 16 procent. Vi har netop afsluttet et projekt, der resulterer i markant hurtigere raskmeldinger og borgere, der finder tilbage til arbejdsmarkedet. Kort sagt: Vi får borgerne i arbejde.

Vi er naturligvis enige i, at vi som myndighed altid bør leve op til de ydelser og indsatser, enhver borger har ret til ifølge lovgivningen. Det gælder, hvad enten det er på skoleområdet, sundhedsområdet eller beskæftigelsesområdet. Jeg undrer mig dog over, hvorfor ministeren vælger at kigge på antallet af samtaler i stedet for, hvilke resultater vi leverer.

Ministeren skal glæde sig over kommunernes succes  
Vi har 1. november sendt redegørelsen til ministeren, og med den kommer også et løfte. Jeg lover ministeren, at vi hele tiden gør alt, hvad vi kan, for at gøre det endnu bedre for den ledige borger. Det sker i samarbejde med borgerne, og det sker ved at kigge på, hvordan vi bedst motiverer og hjælper den enkelte.

Til gengæld glæder jeg mig til at se, om ministeren i forbindelse med den nye aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats begynder at kigge på resultaterne og endda glæder sig, når man ude i kommunerne lykkes med nye metoder, der satser på kvalitet frem for kvantitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune, næstformand, Socialdemokratiet
BA i Historie, Dansk og Engelsk

0:000:00