Debat

V-borgmester til virksomheder: Vis samfundsansvar og hyr en fleksjobber

DEBAT: Ringkøbing-Skjern har 281 fleksjobbere ansat i kommunen. Men også det private erhvervsliv skal vise samfundsansvar og ansætte folk fra det rummelige arbejdsmarked, skriver borgmester Hans Østergaard (V).

Virksomhederne har en del af ansvaret for at skabe job på særlige vilkår, skriver Hans Østergaard (V).
Virksomhederne har en del af ansvaret for at skabe job på særlige vilkår, skriver Hans Østergaard (V).Foto: Jørn Deleuran
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Østergaard (V)
Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Der er gang i hjulene og optimisme for fremtiden blandt virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det bekræfter den temperaturmåling, vi hvert år foretager blandt lokale virksomheder - og som netop er offentliggjort med tal, der viser, at ni ud af ti virksomheder forventer en positiv eller uændret vækst.

Men selv med så god en temperaturmåling har den nyhed, der for alvor gjorde mig varm om hjertet, alligevel været, at den spanske virksomhed Soltra har besluttet at lægge en del af deres produktion – og 60 job til folk med nedsat arbejdsfunktionsevne – i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Soltra er underleverandør til Vestas, og de gør en dyd ud af at hyre fleksjobbere. Dermed tager virksomheden et socialt ansvar.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi ved, at mange andre udfordringer følger i hælene på ledighed. Derfor er det et problem for borgere på passiv ydelse, når normen for den perfekte medarbejder er så snæver, at der ikke bliver plads til a,t de kan yde deres bidrag.

Hans Østergaard (V)
Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Vestjyske værdier og samfundsansvar
Det gør Hvide Sande Shipyard også. Skibsværftet skriver ikke bare om CSR på hjemmesiden; de står fast på vestjyske værdier og handler på visionen om, at mindst fem procent af medarbejderne skal være fra det rummelige arbejdsmarked. Knap hver tiende medarbejder er pt. ansat på særlige vilkår, og derfor modtog de for få uger siden Årets Handicappris i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Både Soltra og Hvide Sande Shipyard kerer sig om den gruppe mennesker, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet – med fare for at falde helt ud, når fleksjobbene bliver færre. Det samfundsansvar påtager mange store og små erhvervsdrivende i vores område sig raskt væk, men vi har brug for, at mange flere virksomheder påtager sig at åbne arbejdsmarkedet for andre end de med garanti robuste, forandrings- og omstillingsparate.

Vi har brug for, at mange flere virksomheder påtager sig at åbne arbejdsmarkedet for andre end de med garanti robuste, forandrings- og omstillingsparate.

Hans Østergaard (V)
Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

For snæver norm for perfekte medarbejdere
I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi omkring 175 borgere med nedsat arbejdsfunktionsevne, som lige nu er på passiv forsørgelse, mens de aktivt søger efter et fleksjob. På landsplan er tusindvis af mennesker i samme situation; de er hensat til at lede efter job på særlige vilkår på et arbejdsmarked, der ikke i tilstrækkelig grad viser det samfundsansvar og de hensyn, der er brug for.

Vi ved, at mange andre udfordringer følger i hælene på ledighed. Derfor er det et problem for borgere på passiv ydelse, når normen for den perfekte medarbejder er så snæver, at der ikke bliver plads til, at de kan yde deres bidrag. Og det er et problem for virksomhederne, fordi de gennem et snævert arbejdsmarked afskærer sig selv fra den alsidighed og de ressourcer, der findes hos eksempelvis fleksjobbere.

Men det er også et problem for samfundet som sådan, fordi borgere, der ikke kan få et arbejde, hvor de tjener en del af deres egen forsørgelse, koster dyrt i kommunekasserne.

Brug for fleksjobbere
Jeg tror på, at langt de fleste mennesker med nedsat funktionsevne kan og vil arbejde; bare ikke på fuld tid og med helt de samme krav, som vi stiller til medarbejdere, der er ansat på almindelige vilkår.

Men hvis jobbene ikke i tilstrækkelig grad findes, bliver det ekstra svært at have udfordringer. Vi som kommune – og som arbejdsplads - har et ansvar. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi 281 fleksjobbere ansat. Men vi – og kommunerne som sådan - kan ikke klare udfordringen uden hjælp fra det private erhvervsliv.

Virksomhederne deler ansvaret for at skabe job på særlige vilkår, for det er på virksomhederne, flest danskere møder ind på arbejde hver dag – og dér man for alvor kan få trukket folk med nedsat funktionsevne væk fra kanten og med ind i arbejdsfællesskabet.

Hvide Sande Shipyards vilje til at påtage sig et delt samfundsansvar og Soltras beslutning om at lægge 60 fleksjob i Ringkøbing-Skjern Kommune er fremragende eksempler på, at der også er brug for fleksjobbere på det danske arbejdsmarked. Kommunens Beskæftigelsesafdeling vil hjælpe med at finde og uddanne de 60 fleksjobbere til Soltra. Det er en opgave, vi gladeligt påtager os – også hvis andre virksomheder skulle henvende sig med et lignende ønske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Østergaard Kristensen

Borgmester (V), Ringkøbing-Skjern Kommune

0:000:00