Debat

Borgmestre, rådmænd og akademikere: Lad os fordoble virksomhedspraktikken under coronakrisen

Flere og flere nyuddannede kommer ud til et arbejdsmarked i krise. En forlængelse af virksomhedspraktikken kan give denne gruppe en mulighed for at vise sit værd og åbne døre til en længere ansættelse, skriver Akademikerne og en række borgmestre og rådmænd.

Der er brug for at forlænge virksomhedspraktikken, så nyuddannede ledige kan bruge det som trædesten ind på arbejdsmarkedet, skriver Akademikerne sammen med en række borgmestre og rådmænd.
Der er brug for at forlænge virksomhedspraktikken, så nyuddannede ledige kan bruge det som trædesten ind på arbejdsmarkedet, skriver Akademikerne sammen med en række borgmestre og rådmænd.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Brian Dybro
Cecilia Lonning-Skovgaard
Kristian Würtz
Lars Qvistgaard
Mai-Britt Iversen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens Danmark stadig ”danser med corona”, står tusindvis af ledige nyuddannede bachelorer og kandidater og ser nervøst til, mens deres situation bliver sværere og sværere for hvert sekund denne pandemi-svingom varer ved.

Samme angst har virksomhederne, mens de ser deres marked og omsætning blive mindre eller forsvinde helt.

Det er en ulykkelig situation menneskeligt og økonomisk.

Virksomhedspraktik kan hjælpe nyuddannede på vej
I december var gruppen af akademikere, der har været ledig mindst 80 procent af tiden det seneste år, vokset fra cirka 2.400 til cirka 4.000 i landets fire største byer.

Det er en stigning på knap 70 procent og et udtryk for, at konkurrencesituationen på arbejdsmarkedet intensiveres.

Det er en bombe under vores mangeårige kamp for at sikre, at flest muligt hurtigt bytter skolebænken ud med et job.

Selvom målet selvfølgelig altid er at finde ordinære job først, og vi lykkes rigtig tit, så kan virksomhedspraktikken bryde nogle døre ind, der ellers var lukkede.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Lars Qvistgaard m.fl.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København, formand for Akademikerne
 

Derfor er regeringen også nødt til at hjælpe os, og frimærket er stadig varmt på det brev, vi har sendt af sted til regeringen, hvor vi beder om at udvide muligheden for virksomhedspraktik fra fire til otte uger for dimittender.

Det skal gøre det lettere for de nyuddannede at bide sig fast i bordkanten ude hos virksomhederne.

For selvom målet selvfølgelig altid er at finde ordinære job først, og vi lykkes rigtig tit, så kan virksomhedspraktikken bryde nogle døre ind, der ellers var lukkede.

Og de nyuddannede kan meget vel være en del af de løsninger, som virksomhederne har brug for i en tid, hvor de er nødt til at tænke nyt, skabe nye salgskanaler og i sidste ende redde sig selv og deres medarbejdere fra pandemiens turbulente situation. 

Urimelige omstændigheder
En udvidelse af virksomhedspraktikken kan måske for nogen lyde som en lille detalje.

Men uanset om man lige har fået eksamensbeviset i hånden eller har været i jobkøen i lang tid, kan det være en meget konkret og nødvendig redningsplanke, som man kan klamre sig til i en tid, hvor virksomhederne også vakler.

En rekrutteringsanalyse i 2020 fra Konsulenthuset Ballisager viser, at 34 procent af de store private virksomheder har opsagt medarbejdere på grund af coronakrisen, mens det gælder 29 procent af de små private virksomheder.

I forvejen er det svært kun at have fire uger til at vise sit værd i en ny virksomhed, men når man så lige lægger coronakrisens efterdønninger oven i puljen, står man tilbage med et urimeligt bjerg at bestige for vores nyuddannede dimittender.

Læs også

Derfor har vi brug for handling nu, så muligheden er klar, når coronakrisen igen giver mulighed for at lave virksomhedspraktikker i virksomhederne.

Så kære regering: Lad os få udvidet virksomhedspraktikken for dimittender.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00