Byggebranchen har det bedre

BESKÆFTIGELSE: På bare et år - i en periode, hvor beskæftigelsen generelt har været faldende - er der kommet markant flere i arbejde i bygge- og anlægsbranchen. Håndværkeropturen skyldes en stribe politiske tiltag – og naturkræfterne.
Markant flere svinger hammeren i bygge- og anlægsbranchen. På et år er beskæftigelsen steget med 6.200 - eller hvad der svarer til 4,4 procent.
Markant flere svinger hammeren i bygge- og anlægsbranchen. På et år er beskæftigelsen steget med 6.200 - eller hvad der svarer til 4,4 procent.Foto: www.colourbox.com

Krise? Ikke her.

Mens dansk økonomi snøvler sig afsted, er der fremgang at spore i den ellers så konjunkturafhængige bygge- og anlægsbranche.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i branchen på bare et år er steget med 4,4 procent. Det svarer til, at 6.200 danskere fra fjerde kvartal i 2010 til fjerde kvartal i 2011 har fået nyt arbejde som håndværker.

Til sammenligning er den samlede beskæftigelse herhjemme faldet med en halv procent på et år - fra tredje kvartal i 2010 til tredje kvartal i 2011, som er de nyeste tal, Danmarks Statistik ligger inde med for beskæftigelsen i alt.

Det er ikke et økonomisk betinget opsving, vi oplever her. Eksporten eller produktionen stiger ikke, så erhvervslivet skal foretage flere boliginvesteringer, og folk oplever ikke, at reallønnen stiger, så de får lyst til at købe nyt hus. Så det skyldes de politiske initiativer og naturkræfterne.

Finn Bo Frandsen
Seniorøkonom, Dansk Byggeri

"Det kan virke lidt besynderligt," fortæller Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri, til Altinget | Bolig:

"For normalt går det dårligt med byggeaktiviteten, når dansk økonomi har det dårligt."

Forklaringen bunder ifølge seniorøkonomen i en række politiske tiltag, der har haft til hensigt at skubbe bygge- og anlægsbranchen i gang. Eksempelvis halverede den tidligere regering kommunernes medfinansiering af nye almene boliger fra syv til 14 procent i marts 2009, hvilket betød, at kommunerne i 2010 gav tilsagn til 16.500 nye boliger. I 2011 - hvor rabatten var ophørt - gav kommunerne blot tilsagn til 240 nye almene boliger.

Regeringen opjusterede desuden loftet over, hvor meget en ny almen bolig må koste, og den indførte i marts 2011 en boligjobordning, der gav danskerne lov til at trække håndværkerudgifter fra i skat.

Endelig har naturkræfterne andel i branchens optur. Således har sommerens skybrud ifølge Finn Bo Frandsen givet omkring 2.000 håndværkere noget at lave i et helt år.

"Det er ikke et økonomisk betinget opsving, vi oplever her. Eksporten eller produktionen stiger ikke, så erhvervslivet skal foretage flere boliginvesteringer, og folk oplever ikke, at reallønnen stiger, så de får lyst til at købe nyt hus. Så det skyldes de politiske initiativer og naturkræfterne," fortæller han.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AsnkH4p9G1S9dHEzNms2WmM4WDlJMHYzWWNuU3J5RlE&transpose=1&headers=1&range=A1%3AF2&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"besk\u00e6ftigede inden for byg- og anl\u00e6g","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"reverseCategories":false,"title":"4,4 % flere i byggebranchen p\u00e5 \u00e9t \u00e5r","backgroundColor":"#FFFFFF","pointSize":0,"legend":"none","logScale":false,"hasLabelsColumn":true,"hAxis":{"maxAlternations":1},"reverseAxis":false,"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":"{\"columns\":[0,1]}","chartType":"AreaChart","chartName":"Diagram1"} </script>
Kilde: Danmarks Statistik. Sæsonkorrigerede tal 

Tendensen for beskæftigelsen i byggeriet afspejler sig også i branchens omsætning, som i november 2011 oversteg 16 mia. kr. Det er første gang siden foråret 2009, at niveauet har været så højt.

Det er især nybyggeri af almene boliger, der trækker omsætningen op. Dansk Byggeri taler om et regulært boom: Hvor der i 2010 blev påbegyndt 4.600 almene boliger, så blev spaden sat i jorden til hele 11.000 almene boliger i 2011.

Det vækker begejstring hos ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

"I en svær tid er det glædeligt, at byggeri af almene boliger er med til at holde hånden over bygge- og anlægsbranchen. Det vidner om, at regeringens kickstart af økonomien, hvor vi bl.a. har fremrykket investeringer til renoveringer af almene boliger, er rigtig. Investeringerne kan nemlig være med til at holde krisen fra døren," siger han i en pressemeddelelse.

Seniorøkonom Finn Bo Frandsen glæder sig også over SRSF-regeringens kickstart - på kort sigt.

"Nu skal det lige have lov at komme i gang, men der er ingen tvivl om, at det giver stigende aktivitet i 2012 og 2013."

På længere sigt er han mere ængstelig.

"Når man fremrykker, bliver der alt andet lige mindre at lave i 2014 og 2015. Det kan man godt bekymre sig lidt over, når der nu ikke er tale om en konjunkturbetinget vækst i beskæftigelsen," siger Finn Bo Frandsen.
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AsnkH4p9G1S9dHEzNms2WmM4WDlJMHYzWWNuU3J5RlE&transpose=1&headers=1&range=A30%3AAW31&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"besk\u00e6ftigede inden for byg- og anl\u00e6g","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"reverseCategories":false,"title":"2000-2011: V\u00e6k fra bunden - langt fra toppen","backgroundColor":"#FFFFFF","pointSize":0,"legend":"none","logScale":false,"hasLabelsColumn":true,"hAxis":{"maxAlternations":1},"reverseAxis":false,"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":"{\"columns\":[0,1]}","chartType":"AreaChart","chartName":"Diagram2"} </script>
Kilde: Danmarks Statistik. Sæsonkorrigerede tal

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00