Debat

DA til FH: Fagbevægelsen burde tage ligestilling mere alvorligt

REPLIK: FH's anklager vidner om modvillighed til at anerkende arbejdsmarkedsstatistikker, der strider mod deres politiske holdninger, skriver Pernille Knudsen.

Det er uklart, hvorfor FH insisterer på, at kvinder underbetales på danske virksomheder, selv om statistikkerne viser det modsatte, skriver Pernille Knudsen
Det er uklart, hvorfor FH insisterer på, at kvinder underbetales på danske virksomheder, selv om statistikkerne viser det modsatte, skriver Pernille KnudsenFoto: Dansk Arbejdsgiverforening
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Knudsen
Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

En frustrerende ting ved diskussionen om ligestilling er, at den nogle gange handler mest om at være indigneret, sende ”et politisk signal” og vise de rette holdninger frem for at tage livtag med de faktiske problemer. 

Et nyligt eksempel på den tendens er kommet fra FH’s næstformand, Majbrit Berlau, som i Altinget kritiserer DA og mig selv for researchsjusk og andre ting. 

FH’s nye holdning til Vive’s analyser
Anledningen til diskussionen er en rapport om kvinder og mænds løn, som forskningscentret Vive står bag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Rapporten viser, at stort set hele lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark kan forklares med, at de to køn grupperer sig forskelligt i forhold til uddannelse og jobfunktion, samt – som noget nyt i forhold til tidligere analyser – at kvinder og mænd grupperer sig forskelligt på den enkelte arbejdsplads.

Hvis man justerer for det, er der en beskeden forskel på 1,8 procent (en såkaldt ”uforklaret” lønforskel). Den var tidligere noget højere.

Hvis der var mange tilfælde af forskelsbehandling, ville FH formentlig have rejst et stort antal sager. Men det har de ikke.

Pernille Knudsen
Vicedirektør, Dansk Arbejsgiverforening

FH mener ikke, at Vive's analyse kan bruges til at sige noget om forskelsbehandling. Det stiller DA i lidt af et dilemma. Vive har i årevis publiceret lignende analyser, og fagbevægelsen har, med udgangspunkt i Vive's analyser, konsekvent fremført, at en ”uforklaret” lønforskel er det samme som forskelsbehandling.

Men nu mener FH altså pludselig det modsatte, nemlig at en uforklaret lønforskel ikke er det samme som forskelsbehandling. Det er glædeligt, fordi det er korrekt. Men det er samtidig trist, fordi anledningen til FH’s holdningsskifte tilsyneladende er, at Vive's nye analyse ikke passer til FH’s politiske holdninger.

FH mener som sagt ikke, at Vive's rapport giver anledning til at betvivle, at forskelsbehandling er et udbredt fænomen i Danmark, selv om den viser, at lønforskellen mellem mænd og kvinder er lille. Det skyldes, at FH ifølge Majbrit Berlau har ”erfaring” med, at forskelsbehandling finder sted. 

Det er ikke klart, hvad det er for en erfaring, der henvises til. Hvis der var mange tilfælde af forskelsbehandling, ville FH formentlig have rejst et stort antal sager. Men det har de ikke. Der rejses stort set aldrig sager om ligeløn, heller ikke selv om der gennem mange år er lavet tiltag for at gøre det så nemt som muligt. 

Læs også

Samarbejde er vejen frem
Det er nedslående, at Majbrit Berlau runder sit indlæg af med at sende en ”stærk opfordring” til regeringen og Folketinget om at skabe en model for lønåbenhed. Den danske fagbevægelse har 100 års succes med at skabe verdens bedste arbejdsmarked. Det skyldes, at man har taget ansvar og lavet aftaler frem for at gøre arbejdsmarkedet til en politisk kampplads. Det ville være ærgerligt at ændre på den linje.

Derudover har vi allerede en model for lønåbenhed i Danmark. Siden 2006 har danske virksomheder med mindst 35 ansatte årligt udarbejdet en oversigt, der viser lønforskellen mellem mænd og kvinder på arbejdspladsen. Sidste år omfattede loven cirka 1,5 millioner lønmodtagere.

Men siden 2006 har fagbevægelsen ikke rejst en eneste sag om forskelsbehandling med udgangspunkt i statistikkerne. Hvorfor tror FH, at det vil gøre nogen forskel, at endnu flere virksomheder omfattes af loven? 

Frem for at blive vred over analyser med ubekvemme konklusioner burde FH tage ligestillingen alvorligt og tage livtag med de faktiske problemer. Bag den krigeriske facade har DA og FH faktisk allerede et udmærket samarbejde om ligestilling. Forhåbentlig kan det på sigt skabe nogle forbedringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majbrit Beran Berlau

Generalsekretær, Sex & Samfund, fhv. MF (EL)
socialrådgiver

Pernille Knudsen

Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00