Debat

Dansk Erhverv: Hummelgaard sender uheldigt signal til ældre i arbejde

REPLIK: Beskæftigelsesministeren sender uheldigt signal til seniorer på arbejdsmarkedet, når han foreslår, at tidligere pension skal bekæmpe ledigheden blandt unge, mener Dansk Erhverv.

Der behov for, at flere og ikke færre seniorer og ældre fortsætter på arbejdsmarkedet, skriver arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.
Der behov for, at flere og ikke færre seniorer og ældre fortsætter på arbejdsmarkedet, skriver arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Halkjær
Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fremhævede i sidste uge i et interview i Altinget udviklingen i ledigheden blandt unge som et centralt argument for at indføre tidlig pension til seniorer:

"Lige nu ser vi en stor stigning i ledigheden blandt de unge, og i det lys mener jeg, at der er ekstra god grund til at lade dem, der har arbejdet hårdt og uafbrudt i nedslidende jobs, siden de var 16-17 år gamle, trække sig tidligere tilbage".

Når en beskæftigelsesminister bruger unges ledighed som argument for tidlig tilbagetrækning, sender det mildest talt et uheldigt signal til de mange seniorer, som lige nu står overfor at træffe en beslutning om, hvornår de skal forlade arbejdsmarkedet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er et uheldigt signal af tre årsager.

Brug for mange ældre i arbejde
For det første viser dyrt købte erfaringer fra tidligere reformer, herunder blandt andet efterlønsordningen, med al tydelighed, at der absolut ingen kobling er mellem beskæftigelsesmulighederne blandt unge og antallet af ældre på arbejdsmarkedet.

Derfor er det en farlig sti at betræde, hvis regeringen begynder at tænke i baner af at reducere udbuddet af arbejdskraft som en vej til at bekæmpe et ledighedsproblem.

Peter Halkjær
Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

For det andet kigger vi lige nu ind i en nær fremtid, hvor antallet under 60 år i arbejdsstyrken vil falde med 80.000, hvorfor der fortsat er brug for, at så mange seniorer som muligt fortsætter på arbejdsmarkedet.

Og for det tredje havde det ikke været for de knap 100.000 flere over 60 år, der i dag giver en hånd med på arbejdsmarkedet sammenlignet med for ti år siden, havde der langtfra været hænder nok til at realisere den historisk flotte jobvækst, som vi har set de seneste syv år.

Mangel på faglærte kan volde problemer
Umiddelbart før coronakrisen stod vi med et arbejdsmarked med et højt kapacitetspres og godt 60.000 forgæves rekrutteringer om året.

Selvom den aktuelle krise lige nu har ført os et godt stykke væk fra dette udgangspunkt, er vejen tilbage til et arbejdsmarked med væksthæmmende rekrutteringsudfordringer indenfor forskellige fagområder ikke nødvendigvis særlig lang.

Mangel på faglært arbejdskraft inden for eksempelvis byggeri og ældrepleje kan hurtigt vokse sig til problemer igen, når økonomien forhåbentlig inden alt for længe begynder at rette sig.

Det er et blandt flere problemer, der ikke bliver mindre af at sende flere faglærte seniorer på tidlig pension, samtidig med at det næppe skaber ret mange flere job til unge.

Læs også

En farlig sti at betræde
Uanset hvad der er i vente, er udbuddet af arbejdskraft og mulighederne for økonomisk vækst to tætforbundne størrelser.

Og hvis udviklingen i udbuddet af arbejdskraft disponeres, efter at det skal passe i forhold til en langvarig dyb økonomisk krise, vil det med stor sandsynlighed også være det scenarie, som vi ender med at stå med.

Derfor er det en farlig sti at betræde, hvis regeringen begynder at tænke i baner af at reducere udbuddet af arbejdskraft som en vej til at bekæmpe et ledighedsproblem.

Det har vi prøvet, og det virker ikke. Netop derfor er der behov for, at flere – ikke færre – seniorer og ældre fortsætter med at tage en tørn på arbejdsmarkedet.

Det signal burde beskæftigelsesministeren bakke op om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

0:000:00