Debat

Dansk Metal: Forcér ikke den grønne omstilling

DEBAT: Den grønne omstilling skal ikke forringe virksomhedernes konkurrencevilkår og koste arbejdspladser. I stedet skal vi investere i energiteknologisk forskning, gode eksportprogrammer og stabile rammevilkår, skriver Rasmus Stoklund Holm-Nielsen fra Dansk Metal. 

Der bør ikke sås tvivl om en energiaftale i forligsperioden, som det skete, da der opstod usikkerhed om de kystnære havmølleparker. 
Der bør ikke sås tvivl om en energiaftale i forligsperioden, som det skete, da der opstod usikkerhed om de kystnære havmølleparker. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stoklund Holm-Nielsen
Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal

Som fagforening for en stor gruppe lønmodtagere i konkurrenceudsatte produktionsvirksomheder har vi overordnet tre ønsker til fremtidens energipolitik.

For det første skal vi også i fremtiden have en solid forsyningssikkerhed, høj oppetid på elnettet og konkurrencedygtige rammevilkår for danske produktionsvirksomheder, så det også i fremtiden er attraktivt at investere i Danmark.

For det andet skal energipolitikken bidrage til at understøtte og øge eksporten af dansk energiteknologi og dermed sikre danske arbejdspladser. Den grønne omstilling rummer store eksportmuligheder, og dem skal vi gribe, men forudsætningen for, at vi lykkes med det, er investeringer i energiteknologisk forskning samt gode eksportordninger.

 Forudsætningen for, at vi lykkes, er investeringer i energiteknologisk forskning samt gode eksportordninger.

Rasmus Stoklund Holm-Nielsen
Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal

For det tredje bør partierne i forbindelse med indgåelsen af næste energiforlig give håndslag på, at man ikke sår tvivl om aftalen i forligsperioden, som det skete i fjor, da der opstod usikkerhed om de kystnære havmølleparker.

Lavere afgifter på vedvarende energi
Når det gælder fortsat udbygning af vedvarende energi i Danmark, vil der fortsat være behov for offentlig støtte. Landvindmøller er i dag konkurrencedygtige, men blandt andet havvindmøllerne er afhængige af den offentlige støtte til vedvarende energiproduktion, som på længere sigt vil udfases.

Samtidig må det forventes, at der i det næste energiforlig vil være fokus på, hvordan den grønne energi udnyttes bedre. Det er nyt i forhold til tidligere, hvor fokus primært var på, at den grønne energiproduktion skulle udbygges.

Et af håndtagene, som vil være oplagt at skrue på, for at få mere gavn af den grønne energi vil være lavere afgifter på den vedvarende energiproduktion. Men finansieringen bør til gengæld findes og tilrettelægges, så konkurrenceevnen ikke sættes over styr.

Pas på konkurrencevilkårene
Vi skal være varsomme med at forcere den grønne omstilling. Som der står i tilskuds- og afgiftsanalysen: ”Danske nationale målsætninger vil ikke umiddelbart have en nævneværdig klimaeffekt for verden som helhed eller for danskerne”.

Ubrugte CO2-kvoter vil blive brugt i andre dele af EU og medføre øget energiintensiv og forurenende produktion i andre lande, samtidig med at danske produktionsarbejdspladser går tabt, når virksomheders konkurrencevilkår forringes.

Sats på energiteknologi
Det betyder ikke, at vi i Danmark skal opgive de grønne ambitioner eller opgive at være et foregangsland.

Men vi skal nå målet ved at investere i energiteknologisk forskning, gode eksportprogrammer og stabile rammevilkår, så vi også i fremtiden kan producere de mest energieffektive og intelligente pumper, vindmøller, målere samt andre højteknologiske energiløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00