Debat

Dansk Metal: Virksomhederne står ikke selv nok til rådighed for arbejdskraften

DEBAT: Det er nemt at sige, der mangler kvalificeret arbejdskraft, hvis man ikke gør nok for at tiltrække den, skriver Torben Poulsen, hovedkasserer i Dansk Metal.

Er virksomhederne overhovedet klar til at tage imod arbejdskraften, spørger Torben Poulsen.
Er virksomhederne overhovedet klar til at tage imod arbejdskraften, spørger Torben Poulsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Hovedkasserer, Dansk Metal

Når det går godt for dansk økonomi og beskæftigelse, er det så sikkert som amen i kirken, at arbejdsgiverne brokker sig over manglen på kvalificeret arbejdskraft.

I sandhedens tegn må vi da også sige, at det er en reel problematik inden for visse faggrupper og geografiske områder. Men i stedet for at pege fingre ad andre burde virksomhederne selv tage et større ansvar.

Mulighederne er der nemlig.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Arbejdsgiverne skal kigge indad
I september bragte Dansk Arbejdsgiverforening deres årlige rapport, som de mener viser, at hver anden kontanthjælpsmodtager og hver fjerde dagpengemodtager reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Tallene er dog det rene hokuspokus, da de bygger på et selvopfundet rådighedsbegreb, som er så snævert og ensporet, at selv Danmarks Statistik har måttet tage afstand fra det.

I dag står tusindvis af unge og voksne og mangler lærepladser, alt imens mange virksomheder ikke tager lærlinge nok. Det er drønærgerligt og spild af god arbejdskraft.

Torben Poulsen
Hovedkasserer, Dansk Metal

Man efterlades faktisk med tanken, at rapporten alene er designet til at udstille de ledige som dovne og ugidelige, så jorden kan gødes for hårdere økonomiske sanktioneringer og mere udenlandsk arbejdskraft.

Arbejdsgivernes løsninger på arbejdsmarkedets udfordringer er nemlig lige så velkendte, som debatten om mangel på kvalificeret arbejdskraft er lang.

Men i stedet for at rette kanonerne mod de ledige, burde arbejdsgiverne kigge indad.

De har nemlig flere muligheder for at få den arbejdskraft, som de i hvert fald udadtil efterspørger.

Det er et fælles ansvar, at alle skal med på vognen
For det første bør arbejdsgiverne blive bedre til at søge arbejdskraft blandt de arbejdsløse.

Dem er der omtrent 100.000 af i Danmark, og hertil kommer op mod 50.000 personer, der er jobparate, men som af den ene eller anden grund ikke fremgår af arbejdsløshedsstistikken. 

Her må arbejdsgiverne tage fat i a-kasser, tillidsrepræsentanter, jobcentre og slå stillingerne op på jobnet.dk.

Alt for få gør alle fire ting, og derfor er det også let at kritisere de ledige for ikke at søge stillinger nok, hvis virksomhederne end ikke ulejliger sig med at gøre opmærksom på dem. 

For det andet skal virksomhederne tage et større ansvar for opkvalificeringen af arbejdsløse og personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Jeg anerkender, at det er blevet sværere for virksomhederne at finde arbejdskraft med 120 procent toptunede kvalifikationer, fordi ledigheden på flere områder er så lav, som den er i dag. Når det er sagt, har vi et fællesansvar for at få alle med på vognen.

Det betyder blandt andet, at flere ufaglærte skal løftes til faglærte. For at det kan lade sig gøre, kræver det, at virksomhederne opretter flere lærepladser og ansætter flere lærlinge og voksenlærlinge.

I dag står tusindvis af unge og voksne og mangler lærepladser, alt imens mange virksomheder ikke tager lærlinge nok. Det er drønærgerligt og spild af god arbejdskraft.

Læs også

Arbejdsgiverne gør sig ikke umage
For det tredje skal virksomhederne gøre brug af den europæiske jobportal, Eures. Kigger man alene på antallet af stillingsopslag, taler de deres tydelige sprog.

I alt er der opslået omkring 2.000 stillinger fra Danmark, mens der til sammenligning er opslået knap 50.000 fra Sverige. Danmark er dermed på niveau med lande som Grækenland og Luxembourg.

Det bør simpelthen kunne gøres bedre.

Så ved jeg godt, at flere arbejdsgiverorganisationer påstår, at det næsten er umuligt for danske virksomheder at tiltrække europæisk arbejdskraft, fordi arbejdskraften er immobil, og ledigheden er faldende. Det er måske sandt.

Men når vi samtidig ved, at mange virksomhederne end ikke tager sig tiden til at oversætte deres stillinger eller hjemmesider til engelsk, når de søger arbejdskraft fra EU, så gør man det bestemt heller ikke lettere. 

Man fristes derfor næsten til at spørge: Er virksomhederne overhovedet selv parate til at stille sig til rådighed for den arbejdskraft, som de mener ikke stiller sig til rådighed for dem?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00