Politikere: Sådan får vi flere grønlændere i arbejde

DEBAT: Kun 33 procent af grønlændere i Danmark er i arbejde. Vend udviklingen gennem efteruddannelse og småjobs med mening, mener Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund.

Af Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund
Medlem af folketinget for Inuit Ataqatigiit og medlem af Vejle Byråd for Socialdemokratiet

Inden længe igangsætter regeringen et godt, nyt tiltag. Længe har vi kæmpet for at bekæmpe fordommene om grønlændere og kæmpet for at flere grønlændere ud på arbejdsmarkedet. 

På trods af en stor velvilje til at komme i arbejde er kun 33 procent af alle grønlændere i Danmark i arbejde, mens det er 75 procent for den øvrige danske befolkning. Det er en ulighed, som vi gerne vil gøre op med. 

Vi kan dog ikke gøre det alene, og vi appellerer til, at kommuner søger den kommende pulje til pilotprojekter for at få grønlændere i arbejde.

Samtidig har vi brug for arbejdsgivere, som åbner døre for folk fra Grønland, som har meget at byde på. 

Vigtige forudsætninger
Efteruddannelse, småjobs med mening og en generel åbenhed over for at ansætte grønlændere i virksomheder i Danmark er vigtige forudsætninger for, at vi vender den negative udvikling.

Relevante jobs er blandt andet i servicebranchen med andre grønlandske borgere og i internationale virksomheder.

Mange har haft et langt arbejdsliv i Grønland, før de flyttede til Danmark, så med lidt imødekommenhed fra arbejdsgiverne kan det være et godt match for alle parter.

Langt de fleste grønlændere i Danmark er velfungerende, og netop fordi personer fra Grønland er underrepræsenterede i beskæftigelsesstatistikken, er vi bekymrede for, om fordomme og manglende viden om det moderne Grønland er en hindring for, at flere kan komme i arbejde. 

For eksempel ved de færreste, at stort set alle grønlandske akademikere er i arbejde, og faktisk er flere grønlandske akademikere i arbejde end danske akademikere generelt. 

Sammen kan vi gøre en forskel.

Forrige artikel Forbund: Fagforeninger må reagere på ny virkelighed med atypiske ansættelser Forbund: Fagforeninger må reagere på ny virkelighed med atypiske ansættelser Næste artikel Akademikerne: Vi skal ikke kun kæmpe for LGBT+-rettigheder en uge om året Akademikerne: Vi skal ikke kun kæmpe for LGBT+-rettigheder en uge om året