Debat

Politikere: Sådan får vi flere grønlændere i arbejde

DEBAT: Kun 33 procent af grønlændere i Danmark er i arbejde. Vend udviklingen gennem efteruddannelse og småjobs med mening, mener Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund.

Snart kommer regeringen med et tiltag, som skal få flere grønlændere i arbejde. Det er positivt, mener Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund.
Snart kommer regeringen med et tiltag, som skal få flere grønlændere i arbejde. Det er positivt, mener Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund
Medlem af folketinget for Inuit Ataqatigiit og medlem af Vejle Byråd for Socialdemokratiet

Inden længe igangsætter regeringen et godt, nyt tiltag. Længe har vi kæmpet for at bekæmpe fordommene om grønlændere og kæmpet for at flere grønlændere ud på arbejdsmarkedet. 

På trods af en stor velvilje til at komme i arbejde er kun 33 procent af alle grønlændere i Danmark i arbejde, mens det er 75 procent for den øvrige danske befolkning. Det er en ulighed, som vi gerne vil gøre op med. 

Vi kan dog ikke gøre det alene, og vi appellerer til, at kommuner søger den kommende pulje til pilotprojekter for at få grønlændere i arbejde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samtidig har vi brug for arbejdsgivere, som åbner døre for folk fra Grønland, som har meget at byde på. 

Vigtige forudsætninger
Efteruddannelse, småjobs med mening og en generel åbenhed over for at ansætte grønlændere i virksomheder i Danmark er vigtige forudsætninger for, at vi vender den negative udvikling.

Vi appellerer til, at kommuner søger den kommende pulje til pilotprojekter for at få grønlændere i arbejde.

Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund
Medlem af folketinget for Inuit Ataqatigiit og medlem af Vejle Byråd for Socialdemokratiet

Relevante jobs er blandt andet i servicebranchen med andre grønlandske borgere og i internationale virksomheder.

Mange har haft et langt arbejdsliv i Grønland, før de flyttede til Danmark, så med lidt imødekommenhed fra arbejdsgiverne kan det være et godt match for alle parter.

Læs også

Langt de fleste grønlændere i Danmark er velfungerende, og netop fordi personer fra Grønland er underrepræsenterede i beskæftigelsesstatistikken, er vi bekymrede for, om fordomme og manglende viden om det moderne Grønland er en hindring for, at flere kan komme i arbejde. 

For eksempel ved de færreste, at stort set alle grønlandske akademikere er i arbejde, og faktisk er flere grønlandske akademikere i arbejde end danske akademikere generelt. 

Sammen kan vi gøre en forskel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00