EU-domstolen slår fast: Fagforeningers tvungne aldersgrænser er ulovlige

EU-domstolen har nu slået fast, at det er ulovlig forskelsbehandling, når fagforeninger tvinger deres formænd til at gå af ved folkepensionsalderen. Fagforeningen HK står dermed til at betale en million i godtgørelse til en tidligere sektorformand, og både FH samt flere FH-forbund vil ændre i vedtægterne, når den endelige afgørelse falder ved Østre Landsret.

Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, blev i 2011 afholdt fra at fortsætte på posten, fordi hun var fyldt 60 år. Senere har HK hævet aldersgrænsen til at følge folkepensionsalderen, men den er alligevel ulovlig, lyder det nu fra EU-domstolen.
Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, blev i 2011 afholdt fra at fortsætte på posten, fordi hun var fyldt 60 år. Senere har HK hævet aldersgrænsen til at følge folkepensionsalderen, men den er alligevel ulovlig, lyder det nu fra EU-domstolen.Foto: Bjarke Østed/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Flere af landets største fagforeninger vil nu ændre deres vedtægter, så de valgte forbundsformænd og næstformænd ikke bliver tvunget til at gå af ved folkepensionsalderen.

Det sker efter EU-domstolen har slået fast, at fagforeningernes tvungne aldersgrænse for politiske valgte er ulovlig aldersdiskrimination. Det skyldes, at også fagformænd falder ind under EU's beskæftigelsesdirektivet og dermed skal anses på lige fod med alle andre lønmodtagere.

Sagen har været undervejs siden 2011, hvor den dengang 60-årige formand for HK Privat Karin Retvig lagde sag an mod fagforeningen, fordi hun blev tvunget til at stoppe på grund af sin alder.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00