EL: Ingen skal parkeres på kontanthjælp

DEBAT: Udsatte borgere bliver glemt i kontanthjælpssystemet. Derfor skal kommunerne forpligtes til at afklare deres jobsituation hurtigere og bedre, mener folketingsmedlem Finn Sørensen (EL).

Finn Sørensen
Medlem af Folketinget for Enhedslisten

Nu skal det være slut med at langtidsparkere ledige og udsatte mennesker i kontanthjælpssystemet.

Disse mennesker skal have en klar rettighed til hurtigst muligt at blive hjulpet videre i deres liv.

Derfor foreslår Enhedslisten, at der indføres en "afklaringsgaranti", som forpligter kommunerne til inden for et år, i særlige tilfælde to år, at afklare borgerens situation og finde ud af, hvad der skal til: ordinært job, uddannelse, revalidering, ressourceforløb eller førtidspension.

Flere sidder fast i en midlertidig ydelse
På Christiansborg er alle enige om, at kontanthjælp er en "midlertidig ydelse", at mennesker ikke skal "parkeres". Beskæftigelsesministeren har også forsøgt at gøre noget med initiativet "Flere skal med", hvor kommunerne har gennemgået cirka 25.000 kontanthjælpsmodtagere.

Lige meget hjælper det åbenbart. Samlet set bliver der færre i kontanthjælpssystemet. Men andelen af langtidsparkerede stiger.

Cirka 67.000 har været på kontanthjælp i mere end to år. 3.700 flere har været i systemet i syv til ti år. Det viser nye tal fra beskæftigelsesministeren.

Udsatte borgere er fanget i ond spiral
Det er beskæmmende, at det går den forkerte vej, trods højkonjunktur og forskellige initiativer.

Det er først og fremmest et kæmpe svigt over for ledige og udsatte borgere. Det forringer deres chancer på arbejdsmarkedet og risikerer at gøre dem mere syge og fattige.

Det er en uværdig måde at behandle ledige og ikke-arbejdsføre på, og det er en helvedes dårlig forretning for samfundet.

Det må stoppe nu!

Flere midler til udsatte er en god investering
Alle partier i Folketinget er enige om, at folk ikke skal parkeres i årevis i kontanthjælpssystemet.

Så må og skal vi også være enige om at give borgerne nogle rettigheder til hurtig afklaring og hjælp til at komme videre i deres liv. Og sætte de nødvendige midler af, så kommunerne kan løfte opgaven.

Det er en god investering, der tjener sig selv hjem på sigt ved færre udgifter på det sociale og sundhedsmæssige område og flere skatteindtægter.

Hvilke argumenter skulle der dog være imod Enhedslistens forslag?

Forrige artikel FH: Yderfløjene i EU-debatten bør indstille skydningen FH: Yderfløjene i EU-debatten bør indstille skydningen Næste artikel V-borgmester: Kig mod København, hvis I vil have flere unge i job V-borgmester: Kig mod København, hvis I vil have flere unge i job