Et efterår i ledighedens tegn

NY SÆSON: Den stigende ledighed bliver det altoverskyggende tema i efteråret. Læs her arbejdsmarkedspolitikernes bud på, hvad der derudover bliver temaer i den nye politiske sæson.
Samtlige politikere nævner den økonomiske krise som deres største fokuspunkt i efteråret.
Samtlige politikere nævner den økonomiske krise som deres største fokuspunkt i efteråret.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Det vil også have stor fokus for mig, hvordan erhvervslivet og eksporten igen får fodfæste. Det skal følges utrolig tæt her i efteråret, for at vi er sikre på, vi har lagt den rigtige kurs. Det tror jeg, vi har, men det er også interessant, hvordan omverdenen udvikler sig, for det er den vej igennem, beskæftigelsen skal komme.

Knud Kristensen
Arbejdsmarkedsordfører, Konservative
Det nye arbejdsår på Christiansborg kommer til at stå i lyset af den stigende ledighed og Arbejdsmarkedskommisssionens bud på, hvordan fremtidens beskæftigelsesproblematik skal løses. Men hver politiker sin prioriteringsliste. Se den her.

SF: Krisen og arbejdsmiljø
"Først kommer Arbejdmarkedskommissionens anbefalinger. Jeg forventer, der kommer nogle ubehagelige ting som kortere dagpengeperioder og ændringer på førtidspensionsområdet, som jeg tvivler på, SF kan være med til," siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

I SF vil fokus i efteråret være rettet mod den stigende arbejdsløshed.

"Regeringen sidder nærmest på hænderne og foretager sig ikke ret meget på det område. Deres holdning har været, at man ikke skal forhaste sig, men der er mange ting, som kan og bør gøres, og det vil præge debatten," siger Eigil Andersen.

Han vil også på området for arbejdsmiljø og sikkerhed holde regeringen i ørerne. Endeligt nævner Eigil Andersen partiets fokus på at flytte ufaglærte over i gruppen af faglærte.

"Det handler om, at de efteruddannelsesmuligheder, der er, skal udvides kraftigt, også imens man er på dagpenge. Hvis Danmark skal klare sig fremover, så vil det være nødvendigt at give de mennesker mulighed for at uddanne sig," siger Eigil Andersen.

DF: Jobcentre og erhvervsuddannelser
Også Dansk Folkepartis Bent Bøgsted nævner først og fremmest krisen og den deraf følgende ledighed som det område, det har hans førsteprioritet.

"Derudover så har kommunerne overtaget jobcentrene 1. august, og her skal vi sikre, at de kommer godt i gang, og er der nogle problemer, vi ikke har forudset, så skal vi også tage fat på det, så det kommer til at fungere efter hensigten," siger Bent Bøgsted og fortsætter:

"Vi håber og tror på, at når vi kommer hen til foråret, så er det på plads til at det kan køre helt selvstændigt."

Bent Bøgsted fremhæver også erhvervsuddannelserne og arbejdet for at sikre praktikpladser til dem, der søger.

"Vi skal se på, hvordan erhvervsskolerne fungerer, samarbejdet med virksomhederne og at få det til at hænge sammen helt fra folkeskolen over teknisk skole og de videregående erhvervsuddannelser," siger Bent Bøgsted, der i nu begynder arbejdet på partiets bidrag til den ungdomspakke, Inger Støjberg har i støbeskeen.

V: Krig mod unges arbejdsløshed
Også hos Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, står de unge højt på listen.

"Det ligger mig især meget på sinde, at vi kan og skal gøre en indsats i forhold til ungdomsarbejdsløshed. Vi ser jo, at den stiger kraftigt, og jeg mener, det skal have en meget høj prioritet, fordi vi skal ikke miste en ungdomsårgang eller to," siger Vibjerg, der dermed lægger sig tæt op ad sin minister, der har erklæret ungdomsarbejdsløsheden krig.

Det vil især blive førtidspensionen til unge, der får Jens Vibjergs opmærksomhed.

"Vi må finde en anden måde at sikre dem på, for de skal selvfølgelig have forsørgelse i den periode, de er syge, men vi må ikke sende det signal, at dig kan vi ikke bruge, så vi parkerer dig på en førtidspension. Det er urimeligt over for de unge mennesker, som jo stadig har håbet og troen på, at de bliver raske og kan få en uddannelse," siger Jens Vibjerg.

Svaret kunne være at fremrykke ansættelser i den offentlige sektor, siger Vibjerg.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00