EU’s medlemslande afviser nye dagpengeregler

STEMT NED: Reglerne, der skulle give EU-borgere hurtigere ret til danske dagpenge, er blevet forkastet af EU-Rådet. Godt nyt for Danmark, siger beskæftigelsesministeren. Planen om nye regler er dog endnu ikke taget af bordet i Bruxelles.

Placeholder image
Aftalen, der skulle give EU-borgere ret til at få danske dagpenge efter en måneds arbejde i Danmark, er blevet afvist (arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Der var lagt op til, at EU-borgere skulle have ret til danske dagpenge efter en måneds arbejde i Danmark.

Men det er nu blevet afvist i EU-Rådet, som er den EU-instans, hvor de 28 medlemslandes regeringer er repræsenteret.

Retten til at få dagpenge i andet EU-land er en del af en aftale om social sikring, der blev indgået tidligere i marts af Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og det rumænske formandskab for EU-Rådet. Det er hele den aftale, som de 28 medlemslande nu har sagt nej til.

Rådets beslutning vækker begejstring hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der kalder det "godt nyt for Danmark". Lige siden EU tog hul på arbejdet med at ændre reglerne for social sikring, har den danske regering med opbakning fra oppositionen kæmpet for at beholde de nuværende danske regler.

"Det er ingen hemmelighed, at Danmark hele vejen igennem har været imod de her regler, som gør, at man hurtigere kan få adgang til danske dagpenge og derudover også kan tage dem med til udlandet i længere tid," siger han i en pressemeddelelse.

Læs også

Planer om nye regler er ikke droppet endnu
Ifølge Troels Lund Poulsen har Danmark ikke har stået alene i EU-Rådet med kritikken af de nye regler. Blandt andet har Tyskland, Belgien, Luxembourg, Holland og Østrig været på samme hold som Danmark, siger ministeren.

Han ånder dog endnu ikke lettet op. Planerne om nye dagpengeregler er endnu ikke taget helt af bordet, da det nu er op til det rumænske EU-formandskab at lave et nyt forslag til en aftale.

"Det er ikke det samme som, at planerne om nye dagpengeregler er skrottet, men det giver da fornyet håb om, at hele processen kan blive trukket så meget, at det er det nye EU-Parlament og den nye EU-Kommission, der skal tage stilling," siger Troels Lund Poulsen.

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

MF (V), Statsrevisor, fhv. beskæftigelsesminister
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser