Fagbosser øjner hjælp til dagpengeofre efter lederskifte hos R

FINANSLOV: De Radikales nye formand fastholder, at dagpengereglerne ikke skal ændres. Men flere fagbosser håber, at lederskiftet hos R kan gøre det nemmere at få andre lempelser igennem, der kan afbøde konsekvenserne for dem, der har mistet dagpengene.

Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

De Radikale har ikke ændret syn på dagpenge-reformen, selvom partiet har fået ny formand. 

Morten Østergaard har brugt sine første dage som partileder på at slå fast, at han står vagt om reformen, og at der ikke bliver ændret på dagpengereglerne før dagpengekommissionen er kommet med sine anbefalinger engang i løbet af 2015. 

Alligevel giver lederskiftet hos de Radikale flere fagbosser blod på tanden. De ser nu en mulighed for, at det kan blive nemmere at få nogle lempelser igennem på næste års finanslov, der kan afbøde konsekvenserne for dem, som ryger ud af dagpengesystemet.

Optimismen hos fagbosserne bunder blandt andet i en udtalelse fra Morten Østergaard i søndags, hvor han sagde, at han er optaget af de folk, der står på kanten af arbejdsmarkedet. 

Arbejdsmarkedsydelsen er en meget lav ydelse, og vi har foreslået regeringen, at man skal kunne få lov at arbejde nogle få timer om ugen og tjene op til dagpengesatsen uden at blive modregnet.

Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

”Der er en lille åbning nu, som SF og Enhedslisten kan bruge i forhandlingerne om finansloven. Det er andre veje end genoptjeningskravet, jeg hører Morten Østergaard tale om. Men der er mange måder, man kan hjælpe dem, der er kommet ud på kanten af vores arbejdsmarked,” siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

”En mulighed er jo, at arbejdsmarkedsydelsen kunne forlænges, indtil kommissionen er færdig med sit arbejde,” siger Bente Sorgenfrey.

FOA: Rum for midlertidige lempelser
FOA-formand Dennis Kristensen er tilmed så optimistisk, at han tror på, at genoptjeningsperioden også kan komme i spil.

”Jeg er født optimistisk, og jeg håber, at både Socialdemokraterne og de Radikale kan se, at deres målinger er så sløje, at de er nødt til at føre en anden politik på dagpengeområdet, end de har gjort hidtil,” siger Dennis Kristensen.

”Hvis Morten Østergaard mener det alvorligt, at man skal tage sig af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, skulle det være muligt at diskutere, hvad det er for en økonomi, man har, når man falder ud af dagpengesystemet, og hvor svært det er at komme ind i det igen,” siger Dennis Kristensen.   

”Det, at der nu bliver smidt nogle bolde op i luften kunne jo betyde, at det er nu, regeringen åbner op for at afbøde nogle af de ting, som rammer hårdest i dagpengereformen. Der burde være rum for at lave nogle midlertidige lempelser, som gælder frem til, at dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger,” siger Dennis Kristensen.

Pulje til sociale forbedringer
Regeringen har i sit forslag til en finanslov for 2015 afsat en reserve på halvanden milliard kr. til ”målrettede velfærdsforbedringer”.

Det er denne pulje, både Morten Østergaard og finansminister Bjarne Corydon (S) har henvist til, når de har afvist at ændre på genoptjeningekravet, men i stedet talt om muligheden for nogle ”sociale forbedringer”.

Forbedringer som måske også kan målrettes dem, der er røget ud af dagpenge-systemet. LO-formand Harald Børsting har netop også talt om muligheden for noget målrettet hjælp til de familier, som bliver ramt, i stedet for at håbe på ændringer af selve dagpengereglerne.

Spørgsmålet er så, hvad en sådan målrettet hjælp kan indeholde. Hos FTF har man også bragt andre forslag i spil til regeringen end at forlænge arbejdsmarkedsydelsen.

”Arbejdsmarkedsydelsen er en meget lav ydelse, og vi har foreslået regeringen, at man skal kunne få lov at arbejde nogle få timer om ugen og tjene op til dagpengesatsen uden at blive modregnet. På den dem måde kan disse mennesker også få lidt kontakt til arbejdsmarkedet igen,” siger Bente Sorgenfrey.

”Man bør også lave en mere aktiv arbejdsmarkedsindsats over for folk på arbejdsmarkedsydelsen. De skal ikke til møder i jobcenteret og får i dag ingen jobrettede tilbud om eksempelvis virksomhedspraktik, som man gør med folk på dagpenge,” siger Bente Sorgenfrey.

R: Ingen dagpengeændringer i sigte
R-formand Morten Østergaard mener dog, at det er andre socialt udsatte end dagpengeofrene, som skal prioriteres med finanslovens velfærdsreserve. 

”Der er et råderum, der kan bruges blandt andet til de børn, der fødes under dårlige vilkår, og hvad vi kan gøre for de mange tusinde danskere, som står uden for arbejdsmarkedet, fordi de har andre problemer end ledighed. Og det, håber jeg ærligt talt også, optager fagbevægelsen og SF,” siger Morten Østergaard til Berlingskes Nyhedsbureau.

Han slår fast, at de Radikale har skiftet formand og ikke politik. Samme toner kommer fra partiets arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

”Det er rigtigt, at Morten Østergaard har været ude at sige, at der kan være nogle på kanten af arbejdsmarkedet, som har brug for en særlig håndsrækning. Men vi taler ikke om ændringer af dagpengereformen,” siger Nadeem Farooq.

Hvad kan en særlig håndsrækning til folk på kanten af arbejdsmarkedet så eventuelt bestå af?

”Den del synes jeg, vi skal tage i forhandlingerne om finansloven,” siger Nadeem Farooq. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00