Debat

Finanssektoren: Det skal kunne betale sig at spare op

DEBAT: Vi har brug for et nyt og mere fleksibelt pensionssystem, der får flere til at lægge penge til side. Det er ikke et spørgsmål, men et faktum, og derfor må politikerne se at komme i sving, skriver FA-direktør Mariane Dissing.

Der er behov for et nyt pensionssystem, som er til at finde rundt i, lyder det fra Mariane Dissing, administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Der er behov for et nyt pensionssystem, som er til at finde rundt i, lyder det fra Mariane Dissing, administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.Foto: Pressefoto/FA
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Lad det være sagt med det samme. Det er helt nødvendigt, at vi trækker os senere tilbage fra arbejdsmarkedet, og at vi samtidig indretter vores pensionssystem, så det bliver mere attraktivt at indbetale til pension. 

Årsagen til, at vi skal trække os lidt senere tilbage fra arbejdsmarkedet, kender vi alle. Det skyldes, at vi ikke bare kan forvente at leve længere, men at vi også har flere gode leveår uden helbredsproblemer, sygdom og aktivitetsindskænkninger i udsigt.

Netop fordi behovet for en ekstra indsats er alment accepteret, er det paradoksalt, ja nærmest beskæmmende, at politiske røster i Danmark alligevel mener, at det ikke er nødvendigt at udskyde pensionsalderen. 

Fakta
Fremtidens pensionssystem
En reform af pensionssystemet er på trapperne. Altinget: arbejdsmarked varmer op med et debatpanel, som består af:
  • Torben M. Andersen, professor, tidligere overvismand og formand for den nedlagt pensionskommission
  • Allan Polack, adm. dir i PFA Pension
  • Michael Valentin, adm. dir i Akademikernes A-kasse
  • Mariane Dissing, adm. dir i Finanssektorens Arbejdsgiverforening
  • Louise Schack-Elholm, skatteordfører for Venstre
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Skatteudvalget og Beskæftigelsesudvalget
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er som om, at en del af den politiske debat nærmest handler om, hvorvidt vi overhovedet skal gøre noget. I stedet burde vi alle debattere, hvad vi skal gøre. 

Behov for fleksible rammer
Faktum er jo, at vi kender diagnosen, men mangler at dosere den korrekte medicin. Derfor er mit fokus på løsningerne.

Faktum er jo, at vi kender diagnosen, men mangler at dosere den korrekte medicin.

Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

En af løsningerne er som nævnt, at vi skal udskyde pensionsalderen. I den forbindelse påhviler der naturligvis også arbejdsgiverne et ansvar for at tilrettelægge arbejdet, så vores ældre medarbejdere vælger at blive på jobbet så lang tid som mulig.

Men gode rammer på arbejdspladsen gør det langt fra alene. Det er også nødvendigt, at lovgivningen ændres, så der bliver skabt mere fleksible rammer for dem, der gerne vil være pensionist på deltid og samtidig have tilknytning til en arbejdsplads. 

I den forbindelse er det helt fundamentalt, at et nyt pensionssystem bliver nemt at forstå og nemt at indrette sit arbejdsliv efter. 

I dag er pensionssystemet ekstremt kompliceret, og det motiverer ikke de ældre medarbejdere til at finde en fornuftig aftrapning på arbejdslivet. Tværtimod har det snarere den modsatte effekt.

Opsparing skal lønne sig
En anden grundlæggende forudsætning for et velfungerende pensionssystem er, at det kan betale sig for den enkelte dansker at spare op til sin alderdom, enten via en privat pensionsordning, en arbejdsmarkedspension eller i gunstige rentetider i et pengeinstitut.

I dag er det langt fra attraktivt for alle danskere at spare op til alderdommen. Det skyldes ikke mindst de såkaldte samspilsproblemer, der i betydelig grad devaluerer de privatøkonomiske incitamenter til langsigtet opsparing. 

På flere områder gør regeringens udspil til et nyt pensionssystem op med nogle af samspilsproblemerne. Og det er bestemt positivt. Men det er samtidigt nødvendigt at gøre det endnu mere attraktivt for danskerne at spare op.

Tal fra regeringen viser, at op mod 750.000 danskere i dag slet ikke sparer op eller sparer forsvindende lidt op til deres pensionisttilværelse. 

Konsekvensen er en massiv økonomisk byrde for de offentlige finanser. En byrde, som kan risikere at blive større i fremtiden, fordi udviklingen på nogle dele af arbejdsmarkedet trækker i retning af, at flere ansættes til tidsbestemte opgaver i et slags freelanceforhold som selvstændige.

Også her bør regeringen skabe øgede økonomiske incitamenter til frivillig opsparing. Det helt centrale i fremtidens pensionssystem skal være, at det kan betale sig for alle at spare op til alderdommen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00