Finanssektoren: Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere…

DEBAT: Modstandere af en højere pensionsalder stikker skatteborgerne blår i øjnene med den ene hånd og sender en stor regning afsted til de kommende generationer med den anden. Nedslående, mener FA-direktør Mariane Dissing.

Af Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

”Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere,” lyder et slogan fra en af landets butikskæder. Et slogan, som landets politikere passende kunne låne som overskrift til en kommende pensionsreform.

Det er nemlig helt nødvendigt, at de, der kan, tager nogle måneder mere på arbejdsmarkedet. 

Jeg er helt med på, at nogle mennesker er nedslidte efter et langt arbejdsliv. De skal naturligvis ikke tage en ekstra tjørn. Tværtimod skal de tilbydes gode tilbagetrækningsmuligheder. Det siger sig selv. 

Men hovedparten af os kan godt bidrage lidt mere til fællesskabet ved at udskyde vores pensionstidspunkt en smule. For det er i virkeligheden det, der er tale om. Et beskedent bidrag fra dem, der kan. 

Nej, de nedslidte skal ikke arbejde mere
Alternativet er at tørre en betragtelig og stigende økonomisk regning af på vores børn og børnebørn. Alligevel er der stadig politiske aktører og meningsdannere, som fornægter problemstillingen og nærmest rituelt skyder forslag om at hæve pensionsalderen ned. 

Argumentet er i øvrigt altid det samme, nemlig at nogle lønmodtagere er nedslidte og derfor ikke kan holde til en udskydelse af pensionsalderen.

Men der er ingen, som mener, at mennesker, der er nedslidte, skal arbejde mere. Tværtimod. Af regeringsgrundlaget fremgår det jo netop, at personer, som er nedslidte, skal have tilbagetrækningsmuligheder. Det samme fremgik i øvrigt også af den nu skrinlagte 2025-plan.

Derfor er det politisk profilering på et stærkt tvivlsomt grundlag, når argumentationen om nedslidte køres frem igen og igen. Reelt stikker man blår i øjnene på landets skatteborgere med den ene hånd samtidigt med, at man udstikker en stor regning til de kommende generationer med den anden. Det er nedslående.

Der er mangel på politisk ansvarlighed
Jeg er overbevist om, at trekløverregeringen vil komme med et ambitiøst udspil til en pensionsreform, hvor der gøres op med samspilsproblemerne og skabes mere fleksible rammer for dem, der gerne vil være pensionist på deltid og samtidig have tilknytning til en arbejdsplads. 

Og som også gør det mere attraktivt for den enkelte dansker at spare op til sin alderdom.

Men jeg er samtidig stærkt bekymret på mine yngre medborgeres vegne for, at et flertal på Christiansborg ikke løfter ansvaret, men i stedet vælger at lade nutidens børn betale regningen i fremtiden.   

Forrige artikel S: Debatten om pension er skæv S: Debatten om pension er skæv Næste artikel Krifa: Vi skal ikke nøle, når EU er klar til at rykke Krifa: Vi skal ikke nøle, når EU er klar til at rykke
 • Anmeld

  Ove Junne · Kommunalt ansat

  Det handler om tillid

  "Men der er ingen, som mener, at mennesker, der er nedslidte, skal arbejde mere. Tværtimod. Af regeringsgrundlaget fremgår det jo netop, at personer, som er nedslidte, skal have tilbagetrækningsmuligheder."
  Det kan meget vel være sandt, men det kommer an på definitionen af "nedslidt", for der har i pressen været rigeligt med eksempler objektivt nedslidte mennesker, der trækkes gennem udsigtsløse ressourceforløb og arbejdsprøvninger i stedet for at få tilbudt en værdig tilbagetrækning. Faktisk læste jeg et sted, at mindst 65 mennesker har mistet livet, mens de var under udredning.
  Derfor er det sund fornuft bag modstanden om at hæve pensionsalderen, for den giver et retskrav på tilbagetrækning, der ikke er afhængig af en kommunal lægekonsulents vurdering.
  ... og, hvis vi nu går med på at udskyde tilbagetrækningsalderen, kan vi så være sikre på, at pengene ikke er gået til skattelettelser og rigmandsforkælelse?

 • Anmeld

  Claus Christensen · Hertug

  Jeg er måske nedslidt

  Hvis jeg var nedslidt, kunne jeg så fortsætte i mit arbejde, hvis jeg blev tvunget til det?

 • Anmeld

  margit Jensen · regionalt ansat

  Mennesker først, tak

  Jeg er så træt af den finansielle tænkning, hvor maksimering af indtjening og vækst, sættes højere end et samfund, hvor mennesker rent faktisk trives. Hele samfundet drives i øjeblikket som en forretningskoncern. Debattøren taler om at bidrage til fællesskabet. Men fællesskabet, og det at vi tager os af hinanden, med nærvær og omsorg for vores børn, vores gamle, vores syge, er godtnok for nedadgående. Folks arbejdsevne udnyttes til det yderste, og resulterer i en epidemi af stress, depression, angst. Og dem, der ikke kan følge med, udstødes af fællesskabet. Vi har et samfund, der har meget lidt forståelse for mennesket, grundet sin virksomhedstænkning.

 • Anmeld

  John Markman Thomsen

  Ledelse og kaos !

  Ja, og for en del år siden havde gulddrengene indenfor finans travlt med at få "de gamle" på tidlig pension så vejen blev banet for den økonomiske letsind, som bl.a. resulterede i en stor finanskrise.