Debat

Forsikring & Pension: Hummelgaard skal sikre et pensionssystem, der omfavner de unge

Der er flere lavthængende frugter for beskæftigelsesministeren at høste for at få flere personer i arbejde. Men den største opgave på ministerbordet de næste år bliver at redesigne pensionssystemet, så det blandt andet bliver lettere for de unge at se sig selv i det, skriver administrerende direktør Kent Damsgaard.

Vi har et system, hvor man enten er inde på arbejdsmarkedet eller også er man ude. Den systemfejl bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) rette op på de kommende år, skriver Kent Damsgaard.
Vi har et system, hvor man enten er inde på arbejdsmarkedet eller også er man ude. Den systemfejl bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) rette op på de kommende år, skriver Kent Damsgaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kent Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har brug for øget arbejdsudbud. Både i den offentlige og private sektor. Et ofte overset men – mener vi – oplagt sted at sætte ind er ved at hjælpe de mange sygdomsramte borgere med at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Vi har nemlig en grundlæggende systemfejl, som vi håber, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil kaste sig over i den kommende tid. Vi har et system, hvor man enten er inde på arbejdsmarkedet eller også er man ude. Systemet fungerer dårligt, hvis man befinder sig i gråzonen mellem de to.

Endelig er der med Pensionskommissionen en unik mulighed for både at skabe øget fleksibilitet sidst i arbejdslivet og samtidig forenkle pensionssystemet.

Temadebat

Hvad skal på Hummelgaards beskæftigelsespolitiske dagsorden de næste to år?

Selvom Peter Hummelgaard (S) ved sit midtvejsjubilæum kan prale af at have driblet regeringens helt store prestigeprojekt om en ret til tidlig pension i mål, er listen over hængepartier og beskæftigelsespolitiske slagsmål fortsat lang og omfattende.

Altinget Arbejdsmarked kaster derfor bolden op til centrale fagfolk, aktører og partier, som i en ny temadebat vil give deres bud på, hvilke fokuspunkter beskæftigelsesministeren skal have på sin ministerdagsorden i valgperiodens sidste halvleg.

Panelet består af: 

  • Martin Ågerup, direktør i Cepos
  • Emilie Agner Damm, chefanalytiker i Arbejdernes Erhvervsråd
  • Hans Andersen (V), beskæftigelsesordfører
  • Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
  • Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv
  • Victoria Velàsquez (EL), beskæftigelsesordfører
  • Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne
  • Samira Nawa (R), beskæftigelsesordfører
  • Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i Dansk Industri
  • Berit Toft Fihl, public affaris-chef i Ledernes Hovedorganisation
  • Jan Steenhard, formand for Arbejdsmiljørådgiverne
  • Kent Damsgaard, administerende direktør i Forsikring & Pension

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Bedre koordination om fastholdelse

Der er et godt arbejde i gang med at få reformeret arbejdsskadeområdet, og det er tiltrængt. Vi har mange forslag til mere enkel sagsbehandling, som kan bidrage til kortere sagsbehandlingstider. Men vores fælles fokus på arbejdsskadeområdet bør også ændres.

Ingen tvivl om vigtigheden af, at personer, der kommer til skade på arbejdet, får anerkendt skaden og får den rette erstatning. Men endnu vigtigere er, at vi skal have så mange som overhovedet muligt hurtigt og godt tilbage i beskæftigelse. Det er en lavthængende frugt, når det gælder opgaven om at sikre, at der er arbejdskraft nok til både virksomheder og den offentlige sektor.

For der er tale om personer, der har været eller er i beskæftigelse og som oftest har et stort ønske at komme tilbage igen. Men alt for mange ender i dag på offentlig forsørgelse.

Derfor vil vi fra forsikrings- og pensionsbranchen gerne invitere ministeren og myndighederne til en fælles dialog om, hvordan vi i endnu højere grad løfter den fælles opgave, vi har, med at fastholde folk i job, når uheldet rammer. Og at vi ser det som en mindst lige så vigtig reformdagsorden, som spørgsmålet om, hvordan borgere helt uden for arbejdsmarkedet kommer i job. 

Hele pensionsområdet er i dag et stort spindelvæv. Trådene er vævet ind i hinanden, og ændrer man ét sted, har det konsekvenser andre steder.

Kent Damsgaard
Adm. direktør, Forsikring & Pension

Syge lønmodtagere behandles som langtidsledige

Mange lønmodtagere oplever, at de på et tidspunkt i deres liv mister jobbet på grund af sygdom, ulykke eller nedslidning. Ofte bliver de imidlertid ikke behandlet som ‘lønmodtagere der har mistet jobbet’, men som ‘langvarige kontanthjælpsmodtagere’.

Tidligere lønmodtagere får konfiskeret den invalidepension, de får fra arbejdsmarkedspensionssystemet, når de er i jobafklarings- eller ressourceforløb. Det politiske argument for den hårde modregning på 100 procent er, at der jo også er langvarige kontanthjælpsmodtagere, der kommer på ressourceforløbsydelse, og at disse jo i forvejen bliver modregnet 100 procent, hvis de har anden indkomst.

Derfor skal tidligere lønmodtagere risikere at skulle gå fra hus og hjem, selvom de har forsikret sig med en invalideforsikring.

LÆS OGSÅ: Radikale: Hummelgaards forhandlingsnøl skaber hængepartier i Beskæftigelsesministeriet

Pensionssystemet skal gøres attraktivt for de unge

Med Pensionskommissionen har vi en unik mulighed for at få designet et pensionssystem, som dagens unge kan se sig selv i. Det er afgørende, når vi beder dem om at arbejde til de er midt i 70’erne og samtidig spare op til en alderdom, der ligger op mod 50 år ud i fremtiden.

Men hele pensionsområdet er i dag et stort spindelvæv. Trådene er vævet ind i hinanden, og ændrer man ét sted, har det konsekvenser andre steder. Vi foreslår derfor, at ministeren har fokus på de tre F’er: forenkling, fleksibilitet og forbedring af samspillet mellem de offentlige og private pensioner.

Det skal være fleksibelt at kombinere pension og arbejde sidst i arbejdslivet, så tilbagetrækning bliver en mere gradvis overgang mellem arbejdsliv og pensionsliv.

Kent Damsgaard
Adm. direktør, Forsikring & Pension

Vi skal sikre, at det altid kan betale sig at spare op til pension og yde en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Første skridt er at afskaffe modregning i partners arbejdsindkomst i førtids-, senior- og folkepension. Det vil både forenkle og forbedre samspillet.

Det skal være fleksibelt at kombinere pension og arbejde sidst i arbejdslivet, så tilbagetrækning bliver en mere gradvis overgang mellem arbejdsliv og pensionsliv. Det kan være, at det også betyder flere år på arbejdsmarkedet, men med færre timer.

Endelig har vi en lille bøn til beskæftigelsesministeren, når der skal samles op på Ydelseskommissionens mange anbefalinger. Og det er, at han ser på den regel, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere risikerer at skulle hæve deres pensionsopsparing i utide. Det er hverken rimeligt for den enkelte – eller klogt set fra et samfundsøkonomisk perspektiv. 

Med andre ord er der flere både vigtige og lavthængende frugter, som beskæftigelsesministeren kan sætte fokus på i de kommende år, som i den grad både vil komme borgerne og samfundsøkonomien til gavn. Og vi er som branche mere end klar til at stille både kompetencer og knofedt til rådighed for at høste dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00