Fortsat tvivl om Hjorts sygedagpenge-forsøg

FORSØG: Claus Hjorts forsøg med sygedagpengemodtagere er stadig omgærdet af stor tvivl. Oppositionen er stærkt skeptisk i forhold til, om ministeren har lovhjemmel til at foretage forsøget.
Foto: Krifa/Lars Stig Madsen
Torbjørn Næs Bertelsen

Vi overvejer i Socialdemokratiet, om vi skal lave en hasteforespørgsel i Folketingssalen med det ene formål at forsøge at få det forsøg fjernet.

Thomas Adelskov
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører
Fakta

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen mener, han har hjemmel til forsøget i disse lovparagraffer:

Lov om sygedagpenge § 80
"Beskæftigelsesministeren kan efter aftale med en kommune tillade, at der bliver lavet forsøgsordninger, herunder forsøgsordninger med digital administration, der fraviger reglerne i §§ 8-17, 35-40 og 54-58."

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats § 116
"Beskæftigelsesministeren kan tillade, at der gennemføres forsøgs- og udviklingsaktiviteter, der fraviger reglerne i denne lov, bortset fra de fastsatte satser for ydelser til personer og virksomheder. Beskæftigelsesministeren bekendtgør tilladelsen."


Kilde: www.dk-arbejdsmarked.dk
Et åbent samråd i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg skabte ikke yderligere klarhed over, om beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har retten på sin side med hensyn til en forsøgsordning med sygemeldte dagpengemodtagere.

Samrådet var blevet indkaldt, efter radioprogramet Orientering på DR P1 over for Arbejdsmarkedsstyrelsen havde spurgt ind til lovligheden af forsøgsordningen. Over den tid, Orientering spurgte, skiftede Arbejdsmarkedsstyrelsen holdning tre gange til, hvilken paragraf der kunne lovliggøre forsøget. Hver gang kunne Orientering afvise Arbejdsmarkedsstyrelsens henvisning til loven.

Claus Hjort Frederiksen mener dog, at forsøget fuldt ud lever op til de love og regler, der er foreskrevet for et sådant forsøg.

"Jeg vil gerne sige, at det forsøg er fuldt lovhjemlet. Det er hjemlet i sygedagpengelovens § 80 og det er hjemlet i lov om aktiv beskæftigelsespolitik § 116, hvor der står, man kan lave forsøg. Der er så sket det i forbindelse med forsøgsbekendtgørelsen, at man har glemt at henvise til sygedagpengelovens § 80, men det reparerer vi ved at udsende en ny bekendtgørelse, men det ændrer ikke ved det faktum, at der har været lovhjemmel til det forsøg hele tiden," siger Claus Hjort Frederiksen.

Ingen hjemmel
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører lagde på samrådet ikke skjul på, at han ikke mener, at ministeren har hjemmel i lovgivningen til at gennemføre forsøget. Thomas Adelskov (S) læste på samrådet endda direkte op af lovgivningen.

"Nu, hvor regeringen ikke vil standse det her forsøg af egen fri vilje, som jeg mener, de klokkerent skal, så overvejer vi i Socialdemokratiet, om vi skal lave en hasteforespørgsel i Folketingssalen med det ene formål at forsøge at få det forsøg fjernet," siger Thomas Adelskov.

Han mener, at det er betænkeligt, at Claus Hjort er beskyldt for ikke at have lovhjemmel til sin politik. Specielt taget i betragtning, at Hjort tidligere har været i karambolage med loven. For et par siden anlagde han en sag mod ankenævnet, fordi de var gået ham imod i en sag om efterløn- og feriepenge. Han endte med at tabe sagen, hvilket kostede skatteborgerne ½ mia. kr.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00