Her er Produktivitetskommissionens anbefalinger for OPP

DOKUMENTATION: Produktivitetskommissionen offentliggjorde mandag sin sjette rapport. Denne gang om offentlig-privat samarbejde. Her kan du læse hele rapporten samt dens anbefalinger for offentlig-private partnerskaber.
Foto: Colourbox
Fakta
Hvad er Produktivitetskommissionen?

Regeringens Produktivitetskommission skal kulegrave den danske produktivitetsudvikling og komme med konkrete anbefalinger, der både i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor kan styrke Danmarks produktivitet i de kommende år.

Hvad er offentlig-private partnerskaber?

Et offentlig-privat partnerskab (OPP) udgør et samarbejde mellem en offentlig udbyder og en privat leverandør, hvor de forskellige kæder af et projekt er samlet i én kontrakt.

OPP-projekter indebærer, udover at være aftaler om finansiering, at private leverandører er ansvarlige for både anlæg og efterfølgende drift, at ansvar og ricisi tildeles den aktør, som billigst og bedst kan varetage dem, og endeligt længerevarende kontraktperioder på typisk 15-25 år.

Produktivitetskommissionen fremlagde mandag sin rapport (se her) om offentlig-privat samarbejde, hvor en række anbefalinger berører anvendelsen af offentlig-private partnerskaber (OPP).

Kommissionens anbefalinger peger på, at der med henblik på et stabilt marked for OPP'er oprettes en liste over besluttede projekter, der er baseret på OPP. Derudover bør der skabes en mere gennemsigtig og hurtigere procedure for tildeling af deponeringsfritagelse.

Rapporten anbefaler desuden, at videns- og kompetencedeling samles i en central enhed, der blandt andet skal bistå offentlige myndigheder, som ønsker at indgå kontrakter på OPP-basis. Ligeledes skal erfaringer fra udlandet og en løbende opsamling af erfaringer fra danske OPP-projekter inddrages ved anvendelsen af OPP'er.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00