Debat

HK: Stresspanelets anbefalinger er useriøse og tilfældige

DEBAT: Stresspanelet har præsenteret 12 anbefalinger, som udvasker stressproblematikken og fordrejer debatten. Panelets anbefalinger er simpelthen uanstændige over for de stressramte, mener Simon Tøgern, sektorformand for HK/Privat.

Ved stresspanelet overhovedet, hvad stress er,
og hvad der forårsager det, spørger Simon Tøgern.
Ved stresspanelet overhovedet, hvad stress er, og hvad der forårsager det, spørger Simon Tøgern.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Tøgern
Sektorformand for HK/Privat

Lukning af forældreintra, regulering af mails fra det offentlige og færre fotos af børn ... Det er bare tre af de 12 anbefalinger, som regeringens Stresspanel netop har præsenteret.

Og selvom der er enkelte lyspunkter, så fremstår anbefalingerne som helhed gennemført useriøse og noget tilfældige. Og det er simpelthen uanstændigt over for de mange danskere, der hvert år rammes af stress.

For spørgsmålet opstår uvilkårligt: Ved stresspanelet overhovedet, hvad stress er, og hvad der forårsager det? Uanset den begrebsafklaring man har indsat i rapporten, så emmer hele arbejdet af, at man ikke har haft stressforskere og arbejdsmarkedets parter siddende med i panelet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Så kan det godt være, at de har været inviteret ind til inspiration, men man har tydeligvis ikke ønsket, at panelet skulle levere et seriøst og helhedsorienteret bud på, hvordan vi reducerer stress blandt helt almindelige arbejdende og ledige danskere.

Forskel på at blive irriteret og stresset
De foregående måneder, hvor panelet har dryppet det ene poppede forslag efter det andet, har jeg flere gange overvejet, om kommissoriet for deres arbejde simpelthen har været ”intet er for småt, men meget vil være for stort”.

Man udvasker stressproblematikken og fordrejer debatten over på små irritationsmomenter frem for at tage fat i de store løsninger. 

Simon Tøgern
Sektorformand for HK/Privat

For når seriøse forslag som træning af ledere i forebyggelse og håndtering af stress og respekt for medarbejderes fritid presses ind i en kontekst af tips og tricks til en travl hverdag og så ellers fuldstændigt gratis hensigtserklæringer, så bliver det simpelthen for meget.

Man udvasker stressproblematikken og fordrejer debatten over på små irritationsmomenter frem for at tage fat i de store løsninger. Der er forskel på at være stresset og at blive irriteret over noget – en forskel som panelet selv beskriver i rapporten, men som tydeligvis ikke bliver styrende for arbejdet.

Læs også

Stress gøres til et individuelt problem
Stresspanelet har præsteret en rapport, hvor der er enkelte seriøse forslag, men hvor for meget bliver for floromvundent, og hvor årsagerne til stress udvides i det uendelige. Se for eksempel anbefalingen om at ”beskytte børn under den seksuelle lavalder mod uønsket samt voksen digital seksualitet”.

Det efterladte indtryk er desværre, at man i flere af anbefalingerne gør stress til et individuelt problem og et spørgsmål om at have lidt for mange fritidsaktiviteter, tage for mange billeder af sine børn eller føle sig presset af sin e-boks.

Og det er som samlet rapport ikke fair over for hverken den stressramte, vedkommendes familie eller samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Tøgern

Fhv. sektorformand, HK/Privat
reprokopist (KTS. 1983)

0:000:00