Debat

Hvert syvende danske EU-medlem forsvinder: Barselsreglerne er ude af trit med samtiden

Ingen erstatter de europaparlamentarikere, som midlertidigt tager barsel eller forældreorlov. "Det tilføjer ekstra pres og stress på os som forældre," skriver Nikolaj Villumsen (EL) og Linea Søgaard-Lidell (V) i et åbent brev til parlamentets formand.

"Vi lovgiver om retten til forældreorlov, men fritager os selv fra det", skriver Nikolaj Villumsen (EL) og Linea Søgaard-Lidell (V) i et åbent brev.
"Vi lovgiver om retten til forældreorlov, men fritager os selv fra det", skriver Nikolaj Villumsen (EL) og Linea Søgaard-Lidell (V) i et åbent brev.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Roberta Metsola

Vi skriver til dig i din egenskab af formand for Europa-Parlamentet om emnet om manglende forældreorlovsmuligheder for medlemmer af Europa-Parlamentet.

Vi skriver til dig, da vi begge er ved at gå i gang med måneder med noget, som dette hus formelt ikke tilbyder os, og som der stadig ikke eksisterer tilstrækkelige regler og procedurer for: Forældreorlov forbundet ved tilføjelsen af nye børn til vores respektive familier.

Vi skriver til dig, fordi vores situation ikke kun rejser praktiske spørgsmål, men også dem, der vedrører demokrati og repræsentation. Da Danmark har 14 medlemmer af dette parlament, er dette antal sat til midlertidigt at blive reduceret til 12, kun fordi begge vores respektive familier er eller har udvidet.

Vi bør have lov til at fokusere på vores børn

Nikolaj Villumsen (EL) og Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Vi skriver til dig, for i modsætning til, hvad der er tilfældet i mange nationale parlamenter, tillader Europa-Parlamentet ikke midlertidigt brug af en vikar til at erstatte os, mens vi er væk, passer på – og føder som i tilfældet med Linea Søgaard-Lidell – vores respektive børn. Dette fratager landet, som vi kommer fra, og dets borgere tilstrækkelig repræsentation på europæisk plan og tilføjer ekstra pres og stress på os som forældre i en tid, hvor vi bør have lov til at fokusere på vores børn.

Vi skriver til dig, fordi det ikke er et nyt problem, men derimod et vedvarende. Den nuværende situation risikerer at presse kvindelige medlemmer til at vende tilbage til deres mandat så hurtigt som muligt – hvis de ikke ønsker eller har muligheden for at tage deres spædbørn med til parlamentet, til udvalgsmøder eller til plenarsalen. De nuværende regler efterlader dem ikke noget reelt valg, hvis de ønsker at opfylde deres forpligtelser og ønsker at repræsentere deres vælgere. Samtidig bliver mandlige medlemmer spurgt, om de virkelig har brug for tid med deres små børn.

Vi skriver til dig, da vi håber, at vi i fremtiden vil få et endnu mere mangfoldigt og repræsentativt Europa-Parlament, som betyder, at vi bør forudse, at situationen vil ske gentagnende i de kommende år.

Vi skriver til dig, da vi simpelthen ikke finder den nuværende situation acceptabel. Vi mener, at Europa-Parlamentet med sin praksis på dette punkt gør det stik modsatte af de politikker og den lovgivning, som vi ellers fremmer.

Vi håber, at vi sammen kan sikre, at vi bliver den sidste generation af medlemmer, som skal undvære normale regler for barsel og forældreorlov

Nikolaj Villumsen (EL) og Linea Søgaard-Lidell (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Vi lovgiver om retten til forældreorlov, men fritager os selv fra det. Dette efterlader os åbne for kritik og for udskamning af, at vi ikke praktiserer det, som vi prædiker. Det er noget, vi er sikre på, du vil være enig i, som ikke tjener nogen.

Vi skriver til dig også velvidende, at den nuværende situation ikke er din skyld, men snarere er en uheldig rest fra fortiden. En rest, der er nødt til at blive ændret, og som kun vil ændres på grund af konkret handling.

Vi skriver til dig, fordi vi håber, at vi sammen kan sikre, at vi bliver den sidste generation af medlemmer, som skal undvære normale regler for barsel og forældreorlov.

Vi skriver til dig for at få forsikringer om, at senest, når det næste Europa-Parlament tiltræder, vil situationen have ændret sig, og at Europa-Parlamentet vil være blevet bragt ind i det 21. århundrede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024