Debat

Jens Rohde: Marianne Vind angriber R på et fordummende og tyndt grundlag

DEBAT: En fælles europæisk mindsteløn vil ikke røre ved den danske model, som Marianne Vind (S) påstår. Den vil derimod holde hånden under de europæiske arbejdere, der ikke har organiseret sig i fagforeninger endnu, skriver Jens Rohde (R).

Lad mig slå fast: Radikale Venstre kunne ikke drømme om at snigløbe den danske arbejdsmarkedsmodel, skriver Jens Rohde (R)
Lad mig slå fast: Radikale Venstre kunne ikke drømme om at snigløbe den danske arbejdsmarkedsmodel, skriver Jens Rohde (R)Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Rohde (R)
EU-ordfører

Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) er ude i en temmelig grov beskyldning om, at Radikale Venstre forsøger at snigløbe den danske model med sin opbakning til forslaget om mindsteløn i EU.

Lad mig slå fast: Radikale Venstre kunne ikke drømme om at snigløbe den danske arbejdsmarkedsmodel.

Og hvis Marianne Vind er i tvivl om det meget tætte samarbejde, som jeg gennem årene har haft med den danske fagbevægelse for det danske arbejdsmarked, kan hun spørge sig for i 3F.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Radikale Venstres solidaritet rækker længere ud end til blot den danske arbejder. Vi tager også arbejderne alvorligt som europæere på et europæisk arbejdsmarked.

Arbejdsgiverne er ikke problemet
Marianne Vind slår i sit debatindlæg i Altinget om sig med falske præmisser i sit angreb på såvel Radikale Venstre som EU-Kommissionens forslag. Det er både fordummende og et meget tyndt grundlag at angribe på.

Måske er det på tide for Socialdemokraterne at komme ind i den internationale kamp for arbejdstagernes rettigheder og et fair arbejdsmarked for alle europæere.

Jens Rohde (R)
EU-ordfører

Forslaget om den europæiske mindsteløn har to søjler: Den ene søjle berører arbejdsmarkeder med kollektive overenskomster, hvor der er en vis organiseringsgrad på arbejdstagerside.

Den anden søjle gælder arbejdsmarkeder med lav organiseringsgrad på arbejdstagerside og stort set ingen overenskomster.

I den ene søjle vil den lovbestemte mindsteløn ikke gælde. I anden søjle gælder den.

Hvordan i himlens navn Marianne Vind - og andre - kan få det til at ramme eller snigløbe den danske model, må guderne vide, da netop søjlen uden mindsteløn er skabt med blik for den danske model.

Der findes ingen - som i INGEN - i hele Europa, der ønsker at nedbryde den danske model. Tværtimod er den danske model en ønskedrøm. Ikke mindst for arbejdsgiverne, fordi den giver stabilitet og forudsigelighed.

Det er med andre ord ikke arbejdsgiverne, der er problemet på arbejdsmarkedet, sådan som Vind påstår. Det er tværtimod mange af fagforeningerne rundt om i Europa.

De martres af en gammelkommunistisk ånd og mangel på evne til at tiltrække folk, som tilfældet eksempelvis er i Frankrig, hvor kun syv procent af de franske arbejdere er organiseret.

Læs også

Solidaritet med europæiske arbejdere
Hvad skal de franske, polske, rumænske og ungarske arbejdere med den danske model?

Det er alene i lande med lav organisation på arbejdstagerside, at den europæiske mindsteløn kommer til at gælde. Som den også gælder i mere end 20 lande i EU.

I Tyskland regnes lovbestemt mindsteløn som Socialdemokraternes største sejr i den store regeringskoalition.

Med hjemmel i traktatens artikel 153 vil EU-Kommissionen nu gøre op med den ekstreme ulighed på de europæiske arbejdsmarkeder - ikke ved at røre den danske model, men ved at hæve bunden på et arbejdsmarked, hvor der er fri bevægelighed og ved at animere arbejdsmarkederne til at organisere sig, så de kan overgå til søjlen, hvor lande som Danmark befinder sig.

Det støtter Radikale Venstre, for det er et af redskaberne mod social dumping, og det er udtryk for en solidaritet med den europæiske arbejder, og ikke bare den danske arbejder.

Samtidig har vi i Radikale Venstre, siden de første diskussioner tog fart, i hele forløbet gjort en dyd ud af at forklare og arbejde for en model, der eksplicit friholder arbejdsmarkeder, hvor balancen og organisationsprocenten er tilstrækkelig.

Kom ind i kampen, S
Vi synes, det er lykkedes meget godt, og det er, hvad man får ud af konstruktiv forhandlingsposition i EU.

Nøjagtig som det var Radikale Venstre, der i sin tid bar 3F-forslaget om fair transport ind i EU-Kommissionens og Europa-Parlamentets forhandlinger i transportudvalget om vejpakken.

Et forslag, der ændrede hele tilgangen og brød flere års dødvande i forhandlingerne.

Måske er det på tide for Socialdemokraterne at komme ind i den internationale kamp for arbejdstagernes rettigheder og et fair arbejdsmarked for alle europæere.

Det vil kun styrke den danske model, der på et frit arbejdsmarked i EU netop er sårbar over for andre landes lave lønninger og organisationsprocenter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00