Joachim B. Olsen: Målrettede ydelser er symptom på et grundlæggende usundt system

DEBAT: I en perfekt verden burde man droppe de målrettede ydelser og fradragsordninger og have langt mere enkle skattesatser. På pensionsområdet er der dog ingen vej udenom, skriver Joachim B. Olsen om samspilsproblemet.

Af Joachim B. Olsen
Finans- og skatteordfører, Liberal Alliance

Det er godt, at regeringen har taget et stort skridt til at løse de samspilsproblemer, som rammer en særlig gruppe af danskere. Det er ikke rimeligt at blive modregnet så kraftigt i offentlige ydelser, at man reelt set straffes for at være ansvarlig ved at spare op til pension.

Vi bør stræbe efter et system, hvor danskerne i højere grad selv sparer op til pension gennem livet. Det er grundlæggende usundt med et system, der ansporer borgerne til at leve af offentlig forsørgelse. Og det hæmmer også de ældre medborgere, hvis de kun har få penge til rådighed i deres alderdom. Det gør det svært at udleve de drømme, som borgerne har.

Når det er sagt, så er løsningen af samspilsproblemer et symptom på et uheldigt skattesystem, der kun er blevet mere og mere komplekst gennem årene.

Vi bruger nu små fire milliarder på et nyt fradrag for at løse de omtalte samspilsproblemer. Det er godt – Liberal Alliance vil dog gå endnu længere og gøre det langt mere attraktivt at spare op til pension. Men i en perfekt verden burde det ske på en anden facon.

Målrettede ydelser er en uheldig løsning
Problemet er nemlig, at ekstra fradrag skaber skævheder andre steder i skattesystemet. Målrettede ydelser skaber en række uheldige incitamenter og kan være med til at udhule den skat, man opkræver i Danmark.

Problemet med målrettede ydelser i dette tilfælde er, at man gør afstanden mellem forskellige indtægtsgrupper mindre. Det lyder jo meget sympatisk, men ulempen er, at det for en ny gruppe af mere velstillede borgere kan blive gunstigt at komme ned i den gruppe, hvor man kan få større fradrag. Det gør det mindre attraktivt at arbejde, investere og spare op. Sådan skal det ikke være.

Et andet uheldigt eksempel på skævhederne ved målrettede ydelser er forskerordningen. For at tiltrække dygtige fodboldspillere og højt kvalificerede forskere til Danmark er man blevet nødt til at lave en ordning, så disse grupper kan slippe billigere i skat. Problemet er dog, at det går udover de højt kvalificerede danske forskere, der må betale samme skat som alle andre her i landet. Det er ikke særligt solidarisk.

Lappeløsning på lappeløsning
Målrettede ydelser er ofte en lappeløsning, der skal dække over en anden lappeløsning, som skal råde bod på en tredje lappeløsning. Det skaber et uigennemsigtigt og komplekst skattesystem, som giver ubalance og gør, at en fjerde gruppe skal betale mere i skat.

I en perfekt verden burde man reducere mængden af målrettede ydelser og fradragsordninger og have langt mere enkle skattesatser, så man belønner alle dem, som arbejder, investerer og sparer op.

I forhold til samspilsproblemerne er der dog ingen vej udenom, for det skal kunne betale sig at spare op til egen pension. Det er ekstremt vigtigt for at sikre sammenhængskraften her i landet.

Forrige artikel Byggefagene i åbent brev til DF: I har svigtet kampen mod social dumping Byggefagene i åbent brev til DF: I har svigtet kampen mod social dumping Næste artikel DI: Ledige kan ikke løse manglen på arbejdskraft DI: Ledige kan ikke løse manglen på arbejdskraft