Ældre Sagen: 400.000 pensionister straffes for at have sparet op

DEBAT: Når finansloven skal i hus, bør regeringen finde en løsning for de 400.000 pensionister, der blev efterladt på perronen efter sidste års skatte- og pensionsaftale, skriver Michael Teit Nielsen.

Af Michael Teit Nielsen
Vicedirektør, Ældre Sagen

400.000 folkepensionister venter på regeringen. Og det har de allerede gjort alt for længe.

For ingen af dem forstår, at staten gennem mange år har bedt dem spare op til deres egen pension.

Fakta er nemlig, at når pensionen kommer til udbetaling, skal der først betales skat, og derefter modregner staten også i enten pensionstillæg eller ældrecheck på grund af opsparingen. Det er det, der også kaldes samspilsproblemet.

Samlet set betyder det, at pensionerede kassedamer, sosu-hjælpere og andre kortuddannede kan ende med at blive beskattet hårdere end topskatteydere. Det er derfor, nuværende pensionister føler sig snydt.

Modregningen bør mildnes
Regeringen og Dansk Folkeparti fandt med skatte- og pensionsaftalen i februar 2018 en meget indviklet løsning med et ekstra skattefradrag til at løse problemet for fremtidige pensionister.  

Men 400.000 nuværende folkepensionister blev efterladt tilbage på perronen med en lang næse.

Derfor er det også glædeligt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i interview med Ældre Sagens medlemsblad i juni 2018 erkendte, at problemet ikke er løst for dem, der allerede er gået på pension.

Den mest logiske løsning ville være at mildne modregningen i folkepensionen, når folk selv har sparet op til pension. Alle har jo kun gjort, hvad et bredt politisk flertal har overtalt dem til for år tilbage.

Det er den løsning, Ældre Sagen foreslog allerede for to år siden, og som professor Torben M. Andersen har anerkendt som mest logisk, fordi man så løser problemet ved dets rod.

Øget fradrag i en overgangsperiode
Når det mest enkle og rimelige forslag nu ikke har vundet gehør på Christiansborg, må vi foreslå det næstbedste – selvom det er lidt mere kompliceret.

Derfor har vi afleveret et bud på en løsning, der giver økonomisk kompensation i form af et øget fradrag til de nuværende pensionister i en overgangsperiode.

Budskabet fra pensionisterne og Ældre Sagen er krystalklart: Vi forstår ikke, at regeringen og Dansk Folkeparti hidtil kun har tilgodeset fremtidige pensionister og ikke de nuværende.

De kommende finanslovsforhandlinger er en oplagt mulighed for at få rettet op på den forskelsbehandling. Der skal findes en rimelig løsning for folkepensionisterne.

Forrige artikel DA: Arbejdstilsynet skal arbejde mere effektivt DA: Arbejdstilsynet skal arbejde mere effektivt Næste artikel A-kasser: Ase kritiserer på baggrund af falske påstande  A-kasser: Ase kritiserer på baggrund af falske påstande
  • Anmeld

    Kurt hansen

    Staten tager det hele

    Er pensionist 72 men arbejder af og til. Så betaler jeg b skat af arbejdet, men modregnes også. Altså først 40% og så 30% i modregning af de samme penge. Når man så handler 25% moms . Og så kan man da forstå at at staten opfordrer de ældre til at give den en skalle.

En dag i Løkkeland:

En dag i Løkkeland: "Det kan jo være, det er sidste gang, man er her ..."

INTERVIEW: Venstre har erstattet Socialdemokratiet som velfærdsstatens store arkitekt. Det er den røde tråd gennem 20 år med borgerlig dominans, fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen. Altinget har fulgt ham fra tidlig morgenløbetur til et sent stop på en midtfynsk tankstation, mens han prøver at nå det hele. En dag, hvor tidsplanen skrider, og udlændingepolitikken er fraværende.