Kold skulder til Arbejdsmarkedskommissionen

KOMMISSIONEN: Forventningerne til Arbejdsmarkedskommissionens udspil er ikke store hos oppositionen og Dansk Folkeparti. V og K er afventende. Forslagene vil blive brugt på et tidspunkt, siger Inger Støjberg.
Foto: Colourbox.com
Anne Bjerregaard

Min forventning er vel, at de møder op med den sædvanlige sang om indskrænkninger i efterløn og dagpenge.

Torben Hansen
Arbejdmarkedsordfører, Socialdemokraterne
Arbejdsmarkedskommissionen blev undfanget i en økonomisk højkonjunktur - fødslen falder midt i en historisk nedgangsperiode. Politikerne tager på forhånd enten afstand til kommissionens anbefalinger eller forholder sig afventende.

"Mine forventninger er ikke særlig store. Vi så i efteråret, hvordan regeringen plukkede noget ud af kommissionen, som blev skudt ned. Lige nu her i krisen tror jeg, det ender med, kommissionens forslag bliver lidt malplacerede. Jeg har mine tvivl på, at Arbejdsmarkedskommissionens forslag er noget, vi kommer til at beskæftige os ret meget med," siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

S og SF: Ingen forringelser i dagpenge og efterløn
Der er ikke mere optimisme at spore hos SF.

"Jeg forventer, der kommer nogle ubehagelige ting som kortere dagpengeperioder og ændringer på førtidspensionsområdet, som jeg tvivler på, SF kan være med til. Vi må se på det, der kommer, men de foreløbige meldinger tyder ikke på, det er noget, vi kan gå ind for," siger Eigil Andersen.

Han møder opbakning fra Socialdemokraternes ordfører på området, Torben Hansen.

"Min forventning er vel, at de møder op med den sædvanlige sang om indskrænkninger i efterløn og dagpenge. Det vil vi på ingen måde være med til.," siger han og pointerer, at Socialdemokraternes løsning på spørgsmålet om fremtidens velfærd hedder et højere uddannelsesniveau - et område, som Torben Hansen mener glimrer med sit fravær i kommissionen.

V: En anden tid nu
I regeringspartierne er holdningen ikke overraskende anderledes. Alligevel er der kommet hår i suppen, siden regeringen nedsatte kommissionen.

"Jeg går ud fra, at kommissionen opfylder kommissoriet, men vi står i en anden situation, end da vi nedsatte kommissionen. Alligevel er der ingen tvivl om, at deres forslag på den ene eller anden måde vil blive brugt," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og erkender dermed, at visse tiltag er sat på midlertidig standby.
Andre forslag er dog helt afvist på forhånd:

"Selvfølgelig er der nogle ting, hvor vi har signaleret, at det står ikke til at ændre på - kommer de med forslag om at begrænse adgangen til efterløn, så har det ingen gang på jord," siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg.

De Konservative forholder sig afventede, indtil rapporten er officiel.

"Jeg kan ikke kommentere en hel masse på kommissionens arbejde, for det er ikke meget, jeg har læst i den rapport, de kommer frem med. Derfor vil jeg gerne have lov til at sætte mig nogenlunde ind i stoffet, inden jeg begynder at tale det ned," siger arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00