Kommuner ønsker tættere samarbejde med a-kasser

UDSPIL: A-kasser skal have en større rolle i arbejdet med at få ledige i arbejde, hvis det står til landets største bykommuner. I et nyt udspil opfordrer de til, at kommunerne skal have friere rammer for at inddrage a-kasserne i beskæftigelsesindsatsen, som det for eksempel er sket i København.
Landets seks største bykommuner opfordrer nu politikerne på Christiansborg til at gøre det muligt at samarbejde mere med a-kasserne.
Landets seks største bykommuner opfordrer nu politikerne på Christiansborg til at gøre det muligt at samarbejde mere med a-kasserne.

Vi er åbne for at man skal kunne gøre mere i stil med, hvad man gør i København. Det vigtigste er, at det er fornuftigt for den enkelte borger, frem for at det er fornuftigt for systemet.

Ib Dam Schultz
Direktør, Borger & Arbejdsmarked, Esbjerg Kommune
Fakta

6-byerne er et samarbejde mellem de seks største bykommuner i Danmark. Det er:

København
Aarhus
Odense
Randers
Esbjerg
Aalborg


Kilde: Altinget.dk
A-kasser og jobcentre skal arbejde tættere sammen om beskæftigelsesindsatsen, mener landets største bykommuner. Derfor har de sendt et udspil til Arbejdsmarkedsudvalget, hvor de slår til lyd for at løsne op for reglerne, så kommunerne får mulighed for at arbejde tættere sammen med a-kasserne.

"Vi vil gerne i dialog med a-kasserne om, at de kan få mulighed for at tage en større del af tjansen, som man har gjort i København. Hvis vi kunne få løsnet regelsættet lidt op, ville der være en masse områder, hvor man kunne lave aftaler, som ville gøre indsatsen mere effektiv," siger Ib Dam Schultz, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, som er en af 6-byerne.

Ib Dam Schultz peger blandt andet på, at a-kasserne kan overtage en del af de samtaler, som i dag bliver holdt i kommunerne, for eksempel samtaler om den lediges ret og pligt til at deltage i tilbud.

I Randers ser man særligt indsatsen over for ledige, som har problemer med sygdom, som et område, hvor a-kasserne med fordel kunne udføre en større del af opgaverne end i dag, fortæller Knud Aarup, direktør for Social og Arbejdsmarked i Randers Kommune.

"I Randers har vi et tæt samarbejde med a-kasserne, og vi kan helt sikkert udvikle nogle nye og mere effektive samarbejdsmodeller for eksempel inden for videreuddannelse, hvis reglerne bliver gjort mere fleksible," siger Knud Aarup.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00