Debat

Krifa: Lønmodtagerne har brug for en minister, der ikke tænker midlertidigt

DEBAT: Ledigheden, der følger coronakrisen, må løses langsigtet gennem opkvalificering. Alle lønmodtagere bør have ret til to ugers uddannelse, skriver Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.

Opkvalificering skal foregå gennem hele arbejdslivet, skriver Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.
Opkvalificering skal foregå gennem hele arbejdslivet, skriver Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand, Krifa

Mere end 50.000 danskere har indtil videre meldt sig ledig som konsekvens af coronakrisen, og vi spår desværre, at det tal vil vokse en del, efterhånden som hjælpepakkerne udfases.

Med det nye udspil om opkvalificering vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) give et uddannelsesløft til de mange, der har mistet jobbet på grund af corona.

Det er et udspil, der kan hjælpe mange ledige nu og her – og det er der brug for. Men jeg savner et langsigtet perspektiv. Hvordan sikrer vi, at hele arbejdsstyrken står stærkt, næste gang en krise rammer os?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Opkvalificering og livslang læring
Derfor foreslår vi blandt andet, at alle lønmodtagere skal have ret til to ugers frihed for at dygtiggøre sig fagligt, personligt og socialt.

Finansieringen skal være ud fra ferielovens principper, hvor lønmodtagere løbende optjener dagene. På den måde sikres medarbejderen retten til at holde fri til udvikling, og samtidig giver arbejdsgiveren incitament til at lade medarbejderen holde fri, fordi lønnen allerede er indbetalt til en udviklingskonto.

Det er afgørende, at vi lærer og udvikler os hele arbejdslivet. At vi alle har adgang til efteruddannelse – uanset om vores arbejdsplads har en overenskomst eller ej.

Søren Fibiger Olesen
Formand, Krifa

Jeg har i lang tid pointeret, hvor vigtigt det er, at vi holder os attraktive på arbejdsmarkedet, så vi er klar til fremtiden. Og fremtiden er nu. Det har aldrig været vigtigere med opkvalificering og livslang læring.

Læs også

Udvikling gennem hele arbejdslivet
Coronakrisen har sat skub i vores brug af moderne teknologi. De store økonomiske tab koster arbejdspladser, som måske aldrig kommer igen. Til gengæld vil der dukke nye job op, og dem skal vi være klar til at bestride.

Det er afgørende, at vi lærer og udvikler os hele arbejdslivet. At vi alle har adgang til efteruddannelse – uanset om vores arbejdsplads har en overenskomst eller ej. Og at arbejdsgiverne også er interesserede i at dygtiggøre deres medarbejdere.

Det kan ikke nytte noget, at danskerne først får en håndsrækning, når de har mistet jobbet. Vi kan, skal og bør være på forkant. Vi er nødt til at ændre balancen, så vi ikke bruger langt de fleste uddannelsesressourcer i ungdommen – eller når ulykken har ramt – men i stedet udvikler os gennem hele livet. At det er en naturlig del af vores arbejdsliv.

Job forandrer sig, og det gør samfundet også. Lønmodtagerne har brug for en beskæftigelsesminister, der tænker langsigtet og ikke midlertidigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00